Automobil bez emisija hvata CO2 iz zraka dok vozi

image

Studentski tim sveučilišta TU Eindhoven, TU/ecomotive, razvio je održivi električni osobni automobil koji hvata više ugljičnog dioksida (CO2) nego što ga emitira tijekom vožnje. Riječ je o prototipu, nazvanom Zem, koji pročišćava zrak kroz poseban filter. Pohranjivanjem uhvaćenog CO2 i njegovim odlaganjem, Zem može pridonijeti smanjenju globalnog zatopljenja. Studenti će nastaviti poboljšavati vozilo u nadolazećim godinama, s ciljem da ono bude neutralno u pogledu ugljika tijekom cijelog životnog ciklusa, a krajnji cilj im je da se na kraju pojavi na cesti.

Prometni sektor veliki je zagađivač, koji je prije nekoliko godina proizvodio oko četvrtinu ukupnih emisija ugljika u EU. Osobni automobili odgovorni su za više od 60 posto tih emisija. Kako bi smanjili te emisije, 35 studenata dizajniralo je, razvilo i izradilo automobil koji proizvodi manje ili nimalo emisija tijekom proizvodnog procesa i na cesti.

Automobil može uhvatiti 2 kilograma CO2 kroz poseban filter na 32.000 prijeđenih kilometara godišnje. To znači da deset automobila može pohraniti onoliko ugljičnog dioksida koliko i prosječno stablo. "To se možda ne čini mnogo, ali ukupna dobit je značajna ako ga uskoro implementirate u velikoj mjeri u svaki osobni automobil", tvrdi tim. Uostalom, postoji više od milijardu osobnih automobila koji voze diljem svijeta, a koji bi mogli hvatati CO2 umjesto da ga ispuštaju.

Filter kroz koji struji vanjski zrak je jedinstven, a studenti su u procesu prijave patenta za ovu inovaciju pa stoga još nisu objavili detalje o njemu. TU/ecomotive razmišlja o budućnosti u kojoj se puni filtar može jednostavno isprazniti putem stanice za punjenje dok se automobil puni. Auto trenutno može prijeći 320 kilometara prije nego što se filter napuni.

Zem je dakako električni automobil, stoga je sam po sebi ugljično neutralan, dok ga hvatanje CO2 iz atmosfere čini dodatno održivim, a studenti su izradili i softver koji će pratiti čitavu proizvodnju vozila, uključujući dobavu materijala i izradu dijelova, kako bi se osiguralo da je čitav proces produkcije ugljično neutralan.

Podijeli