Amerikanci započinju testirati robotska borbena vozila

image

Rusi nimalo ne skrivaju svoj program razvoja robota tenkova i robota terminatora, pa su Ameri zaključili kako ne bi bilo dobro da zaostanu za njima. US Army ekipa je stoga objavila da će iduće godine započeti s testiranjem robotskih borbenih vozila, koja u početku neće biti potpuno autonomna jer će njima upravljati operateri daljinskim upravljanjem, kao što upravljaju dronovima.

Za potrebe testa operateri će se smjestiti u dva modificirana BFI oklopnjaka (Bradley Fighting Vehicles) iz kojih će upravljati bespilotnim oklopnim transporterima M113 naoružanim strojnicama kalibra od 7,62 mm. Osnovna ideja tog testiranja biti će ustanoviti mogu li operateri daljinski upravljati borbenim vozilima usred bitke. U drugoj fazi koja će započeti 2021. godine odvijat će se kompleksniji testovi u kojima će se kombinirati 6 operaterskih vozila i 8 robota, dok će 2023. biti obuhvaćeni srednji i teški tenkovi roboti.

U ovom trenutku Američka vojska ne govori hoće li i kada testirati potpuno autonomna borbena oklopna vozila koja će sama izvršavati misije, no budite sigurni da takvu tehnologiju negdje već isprobavaju u tišini. Tko će voziti takve tenkove? Pa valjda terminatori, tko drugi?

Izvor: US Army

Podijeli