Nizozemska može dekriptirati Tesline skrivene podatke

image

Poznato je da Teslini automobili s autopilotskih sustava enkriptiraju i pohranjuju podatke povezane s prometnim nesrećama, no do sada nije bilo poznato o kojim se točno podacima radi i koliko ih ima. Državni forenzički institut nizozemske vlade ( NFI ) kaže da je uspio dekriptirati obilje informacija u Teslinom autopilotu zajedno s podacima vezanim uz brzinu, položaj pedale gasa, nagibe upravljača i druge. Prema njihovom mišljenju to će omogućiti relevantnim službama da dođu do više targetiranih podataka, što će im...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

ČUDOvišna Avantura uči djecu aktivizmu

image

Hrvatski developer  Gamechuck je za udrugu RODA - Roditelji u akciji razvio proširenje za mobilnu i web igru ČUDOvišna Avantura . „Djeca će se u novoj avanturi, u kojoj im je cilj proširiti lokalni park, upoznati s temama društvene kohezije, građanskog aktivizma, volontiranja, uključivosti i održivosti“, navodi Gamechuck u svojem priopćenju.

Prvi nivo igre ČUDOvišna Avantura, čiji je cilj edukacija djece od 6 do 10 godina o snalaženju u prometu, zajedno sa novim proširenjem, od danas je dostupan na hrvatskom...

(1 Glasaj)

Gartnerovi analitičari previđaju poslovnu IT budućnost

image

Gartner je objavio nova predviđanja svojih analitičara, koja mnogi drže vrlo pouzdanim jer se dobrim dijelom temelje na analizama velikih količina podataka iz raznih izvora. Ovaj puta predviđanja se odnose na IT sektor i obuhvaćaju razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Jedno od intrigantnih predviđanja analitičara kaže da će do 2024. godine 40% potrošača znati prevariti mjerne podatke o praćenju ponašanja, kako bi namjerno obezvrijedili prikupljene osobne podatke o sebi, što će otežati monetizaciju tvrtkama koje unovčavaju te podatke.

Do...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Facebook mijenja svoje ime

image

Prema tvrdnji Vergea, Facebook će se idući tjedan rebrandirati i tvrtka će dobiti novo ime koje će biti u vezi orijentacije Marka Zuckerberga i društva na takozvani metaverse , iduću generaciju interneta čiju okosnicu će činiti 3D prostori povezani u virtualni svemir. 

Pored toga novo ime bi moglo biti povezano i s još neobjavljenom inačicom virtualne društvene mreže pod nazivom Horizon Worlds , koju je Zuckerberg često promovirao u posljednjih nekoliko godina.

U ovoj glasini se ističe da će se...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

Facebook otvara 10 tisuća radnih mjesta u Europi

image

Stvaranje virtualnog svemira sastavljenog od zajedničkih povezanih 3D prostora jedna je od vizija budućnosti interneta koju razvijaju tehnološki divovi poput Facebooka pod nazivom metaverse .

Kako bi mogao doista postati "metaverse tvrtkom", Facebook treba nove talente koji će raditi za njega, a dio njih se već nalazi na horizontu. Tvrtka Marka Zuckerberga objavila je svoje planove po kojima namjerava otvoriti 10.000 novih radnih mjesta u državama članicama Europske unije , što znači da ćete u stvaranju interneta virtualne i proširene...

  • Objavljeno u Svijet
(1 Glasaj)

FOI: Roboti, jednorozi i umjetna inteligencija

image

Jubilarni 10. TJEDAN KARIJERA u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike održavati će se na FOI-u u Varaždinu, od ponedjeljka do petka, 18. do 22. listopada 2021. godine.

Suočeni s glavnim pitanjima – kako povezati studente i poslodavce te kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede – u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera, koji se, tijekom vremena, razvio u višednevni događaj koji pokriva tehnološke...

(1 Glasaj)

Lynx Charge je prva hrvatska električna čistilica

image

Tvrtka Rasco iz Kalinovca predstavila je danas u zagrebačkoj Laubi Lynx Charge , prvu hrvatsku električnu čistilicu, čiji je razvoj počeo prije osam godina te čiji je dizelski brat predstavljen prije dvije godine.

Ovo samohodno vozilo namijenjeno održavanju javnih površina, razvio je jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka Rasco iz Kalinovca, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva . Inovacija je sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Lynx je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen svjetskom...

(1 Glasaj)

Započela CECIIS konferencija posvećena umreženom društvu

image

Ovogodišnja tema konferencije CECIIS u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu usmjerena je na umreženo društvo , a održava se online od 13. do 15.10.2021.

Tijekom tri dana iznimno bogatog programa predstavit će se 43 međunarodno recenzirana znanstvena rada koji stižu od 111 autora iz 15 zemalja.

"CECIIS je jedna od najvećim međunarodnih znanstvenih konferencija u ovom dijelu Europe s dugom tradicijom. Ove godine imamo gotovo 50 znanstvenih radova, koji su prošli međunarodni recenzentski postupak. Iako je ove godine...

(1 Glasaj)

Kako odabrati pravi programski jezik

image

Za sve one koji se planiraju školovati na IT učilištima ili se kasnije u životu odluče postati programeri, pokušat ćemo olakšati izbor jezika koji je najbolje usavršiti, ali konačna odluka na kraju ipak ovisi o vama samima ili o konkretnoj situaciji koja vas je motivirala.

Osim popisa najpopularnijih i najplaćenijih programskih jezika u obzir morate uzeti i najbolja hrvatska tech učilišta koja stvaraju IT kadrove, o kojima smo pisali u ovom članku .

“Sirovi podaci” i njihova interpretacija

Prvo malo...

(1 Glasaj)

Kako Končar, Rimac i Ericsson NT privlače studente

image

Kao što je hrvatskim tech učilištima krucijalno dobiti povratne informacije od uspješnih hrvatskih tvrtki, tako na isti način kompanije koje su nerijetko globalno uspješni igrači aktivno sudjeluju u studijskim programima hrvatskih visokoobrazovnih institucija. Nakon što smo istražili koja hrvatska učilišta nude najbolju edukaciju za najplaćenije IT poslove  u hrvatskoj, odlučili smo pitati tri uspješne hrvatske tehnološke tvrtke u njihovoj suradnji s hrvatskom učilištima i kakve kadrove od njih očekuju.

KONČAR - Duga suradnja s hrvatskim fakultetima

Zagrebačka Grupa KONČAR sastoji...

(1 Glasaj)
Pretplati se na ovaj RSS feed