U zatvor zbog prodaje osobnih podataka svih Austrijanaca

  • Objavljeno u Svijet
image

Nizozemske vlasti uhitile su hakera koji je pribavio i pokušao prodati osobne podatke gotovo svakog austrijskog građanina u svibnju 2020., javlja Reuters. Njegova baza uključuje gotovo devet milijuna skupova podataka, što otprilike odgovara čitavoj austrijskoj populaciji.

Dvadesetpetogodišnji optuženik, uhićen u studenom 2022. u stanu u Amsterdamu, navodno je već bio poznat međunarodnoj policiji, a osim ovih podataka austrijskih građana već je nudio slične skupove podataka iz Italije, Nizozemske i Kolumbije. Nizozemska policija do sada je čekala da objavi uhićenje kako bi izbjegla ometanje istrage koja je u tijeku.

Vlasti kažu da je haker objavio informacije na internetskom forumu. Policija navodi da se baza sastoji od podataka o registraciji i bitnih informacija koje građani moraju dati vlastima. To uključuje njihovo puno ime, adresu i datum rođenja, ali ne i financijske podatke.

Policija je potvrdila autentičnost materijala, dodajući da "budući da su ovi podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su nepovratno u rukama kriminalaca".

Možemo reći da je hakiranje danas došlo na razinu čitavih država. Zgodno.

Podijeli