U Kini zabranjeni internetski računi s lažnim imenom

  • Objavljeno u Svijet
image

Kineske vlasti već duže vrijeme nastoje natjerati svoje građane da online koriste svoja prava imena, a sada će to biti i zakonom propisano. Od prvog ožujka ove godine svi građani će na svojim internetskim računima morati biti registrirani pravim imenima i prezimenima, što uključuje blogove, chat servise i društvene mreže.

Mada će Kinezi smjeti u javnim profilima koristiti nadimke, više neće moći imati potpuno anonimne ID-eve. Pored toga, prema novim zakonskim odredbama koje propisuje CAC (Cyberspace Administration of China), bit će zabranjeno lažno predstavljanje imenima drugih ljudi ili organizacija, a avatari i nadimci neće smjeti sadržavati "ilegalne sadržaje" koji uključuju subverzivne poruke protiv države, ili promoviraju glasine.

Mada Kina ovo tumači kao borbom za očuvanje privatnosti koirsnika, svima nam je jasno da se tim odredbama zapravo nastoji onemogućiti nastupe političkih disidenata i kritičara režima.

Šef internetskog ureda CAC-a Xu Feng navodi da će ISP-ovi morati prilagoditi svoje servise i nadzorne mehanizme kako bi djelovali u skladu s novim zakonskim odredbama, te poručuje kako "ovo ne uvodi restrikcije internetskim korisnicima, već čuva njihova legitimna prava“. Okej.  

Izvor: Xinhuanet

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/U-Kini-zabranjeni-internetski-racuni-s-laznim-imenom

Podijeli