Reklame stižu na lock screen vašeg telefona

  • Objavljeno u Svijet
image

Uskoro će prva stvar koju ćete vidjeti na zaključanom ekranu vašeg telefona kada ga uzmete u ruku biti reklama nekog oglašivača koji se neće ustezati platiti takvu vrstu marketinga.

Čak što više, glavni poslovni model brojnih marketinških tvrtki i agencija biti će upravo takva vrsta oglašavanja, jer je procijenjeno da svaki korisnik svaki dan u prosjeku uzme telefon u ruku više od 50 puta, pa će toliko puta pogledati zaslon prije nego što ga otključa i počne koristiti za nešto konkretno.

Jedna od prvih tvrtki koja se time bavi je američki Glance koji se već naziva "lock screen content tvrtkom" i trenutno se nalazi u pregovorima s američkim teleoperaterima kako bi kroz iduća dva mjeseca lansirao oglašavanje na nekim Android telefonima.

Tvrtka doduše to ne naziva marketingom jer svoj sustav za prikazivanje sadržaja na lock-screenu brani činjenicom da se na zaključanim zaslonima mogu naći brojne korisne stvari poput naslova udarnih vijesti, videa, kvizova, glazbenih događanja, igara i fotografija. To nazivaju "glancesima", no dakako da se tu nalazi i obilje oglasa, jer su oni glavni izvor prihoda. U osnovi ovo nije nešto potpuno novo jer se radi o svojevrsnom proširenju sustava notifikacija koji postoji na brojnim uređajima.

Glance je podružnica indijske tehnološke tvrtke inMobi Group koja surađuje s brojnim velikim proizvođačima telefona, uključujući Samsung i Xiaomi, a njezin softver je ugrađen u više od 400 milijuna telefona u Aziji. Pored toga, tvrtka ima i velika imena među investitorima, koja uključuju Google i Petera Thiela.

U osnovi, korisnike vjerojatno neće smetati "glancesi" na zaključanim ekranima ukoliko će na njima prevladavati korisni sadržaji, jer više neće trebati svaki puta otključavati telefon i ulaziti u aplikacije da bi saznali koje su nove vijesti ili informacije u vezi glazbenika, filmova, igara i drugih sadržaja koji ih zanimaju, pa ih neće smetati poneki oglas ukoliko će biti diskretno postavljen.

Pored toga, svi će korisnici imati priliku personalizirati svoj telefon, pa će u postavkama imati mogućnost jednostavnog uklanjanja "glancesa" sa zaključanih ekrana ako će ih baš toliko smetati.

Eto vam nove poslovne ideje.

Podijeli