Protesti protiv ACTA-e se šire Europom

  • Objavljeno u Svijet
image

Prosvjedovanja protiv ACTA-e, novog europskog zakona protiv krivotvorenja, koji su potpisale 22 zemlje članice EU, sve se više šire starim kontinentom, te se do kraja ovog tjedna očekuje čak 100 protestnih skupova u raznim europskim zemljama.

Tijekom do sada održanih prosvjeda, protivnici ACTA zakona su već prikupili oko 1,75 milijuna potpisa na svojoj peticiji kojom se traži ukidanje tog zakonskog akta.

Presvjedi su ovih dana održani i u Hrvatskoj koja još nije članica EU, no nekoliko desetaka prosvjednika i par transparenata na Markovom trgu u Zagrebu nisu impresionirali javnost, a još manje političare, ponajviše zbog toga što se o ACTA-i još uvijek vrlo malo zna, odnosno nikome nije 100% jasno koliko će propisi protiv krivotvorenja utjecati na mogućnost ograničavanja slobodnog protoka informacija na Internetu, što je i glavni razlog zbog čega se održavaju protestni skupovi.

Naši susjedi Slovenci su također održali prosvjed, koji je privukao oko 2.000 prosvjednika, a istovremeno su hakeri srušili web stranicu slovenske banke NLB.

Organizatori potpisivanja peticije kažu kako im je cilj skupiti 2 milijuna potpisa, nakon čega će je predati europsklom parlamentu u Bruxellesu.

Ako želite pratiti proteste protiv ACTA-e posjetite kartu ACTA Protests na Google Maps na kojoj se prikazuju države u kojima se prosvjeduje.

Podijeli