Online priznanje krivnje za manju kaznu

  • Objavljeno u Svijet
image

U nastojanju da se čim više smanji opterećenje sudova brojnim predmetima vezanih uz manje prometne prekršaje poput prebrze vožnje, Ministarstvo prometa Velike Britanije danas je objavilo kako će omogućiti vozačima motornih vozila koji su optuženi za manje prekršaje da svoje žalbe i priznanja krivnje ulože putem Interneta.

Drugim riječima, britanski vozači će od idućeg tjedna moći priznati krivnju za prekršaj ili uložiti žalbu na novoj "Make a Plea" web stranici, čime se britanska vlada nada kako će "modernizirati sudstvo i druge javne službe".

Ova online "usluga" će biti dostupna 24 sata na dan, a vozači će na stranici moći pratiti sve detalje vezane uz svoje slučajeve, te imati uvid u dokaze koji su protiv njih podneseni.

Ovaj sustav je inicijalno već testiran u Manchesteru, gdje se pokazao učinkovitim, jer je jedna trećina optuženih vozača koristila online platformu kojoj se može pristupiti računalom ili mobilnim uređajem.

Kako bi se dodatno potakli vozači da ne odugovlače sa sudskim postupcima, sudovima je naloženo da maksimalno ublaže kazne protiv onih koji priznaju krivnju u kratkom roku.

Ovo bi moglo postati uvod u razvoj "online sudstva", kakvo je predložila organizacija Civil Justice Council (CJC), pa bi se ista praksa mogla uskoro primjenjivati i za druge vrste manjih prekršaja.

Obzirom na ogromne količine besmislenih sudskih postupaka s bezbroj ročišta koji paraliziraju hrvatsko sudstvo, mislimo da bi se ovo trebalo uvesti i kod nas.

Izvor: Gov.uk

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Online-priznanje-krivnje-za-manju-kaznu

Podijeli