Nvidia stopira razvoj H100 čipa zbog zabrane izvoza

  • Objavljeno u Svijet
image

Američka vlada uvela je i odmah počela nametati novo pravilo koje bi ograničilo izvoz računalnih čipova koji se koriste za superračunala i umjetnu inteligenciju u Rusiji i Kini. Nvidia je u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) otkrila da je vlada obavijestila tvrtku o novom zahtjevu koji utječe na jedan od njezinih trenutačnih (A100) i jedan od budućih (H100) GPU-ova, koji su dizajnirani za ubrzavanje zadataka strojnog učenja.

Vlada je očito dala do znanja Nvidiji da će novo pravilo smanjiti rizik da se njezini proizvodi mogu koristiti u vojne svrhe u bilo kojoj zemlji. Naime, umjetna inteligencija i strojno učenje koriste se za razne aplikacije koje uključuju razvoj oružja, a Nvidijini čipovi se vrlo često koriste za te potrebe.

Ovaj zahtjev američke vlade dolazi nakon još jednog pravila o kontroli izvoza izdanog sredinom kolovoza koje bi trebalo spriječiti Kinu u pristupu naprednom softveru za dizajn čipova potrebnom za proizvodnju procesora sljedeće generacije.

Nvidia u svojem podnesku navodi da bi ograničenje moglo ugroziti njezinu sposobnost da dovrši razvoj čipa H100. Mada ne prodaje svoje proizvode u Rusiji, Nvidia je očekivala da će zaraditi oko 400 milijuna dolara od prodaje kineskim tvrtkama u trećem fiskalnom kvartalu, što je novac koji bi se mogao iskoristiti za razvoj budućih proizvoda.

Podijeli