Novi Street View auto prikuplja podatke o zagađenju zraka

  • Objavljeno u Svijet
image

Google je u svoju flotu automobila Street View sustava za mapiranje gradova po prvi puta uključio jedno električno vozilo, Jaguar I-Pace (slika gore), kojeg je započeo testirati u Dublinu u Irskoj.

Uloga ovog auta neće biti samo snimanje ulica, jer je opremljen kvalitetnim senzorima za mjerenje kvalitete zraka tvrtke Aclima, koji će u zraku mjeriti količine dušikovog dioksida (NO2), ugljičnog dioksida (CO2), kao i čestica PM2.5.

Googleova ideja je da uz pomoć partnera u Street View mape ubaci podatke koji će mu omogućiti izradu mapa sa zagađenjima zraka na pojedinačnim područjima, a to bi prvo trebalo biti uvedeno u glavnom gradu Irske u okviru projekta pod nazivom "Air View Dublin", na kojem surađuje s poglavarstvom grada Dublina.

To znači da bismo uskoro i u našim gradovima mogli vidjeti nove Googleove električne automobile koji će nam omogućiti da u Street View mapama vidimo ulice i gradove koje treba izbjegavati ili zaobilaziti zbog zagađenja zraka. Nismo sigurni da bi se to previše dopalo našim gradonačelnicima i županima. 

Izvor: Jaguar

Podijeli