Norveška kaznila Teslu zbog smanjenog kapaciteta baterija

  • Objavljeno u Svijet
image

Norveška, zemlja s najvećim udjelom električnih automobila prema broju stanovnika, odlučila je kazniti Teslu zbog smanjenih kapaciteta baterija Model S automobila i presporog punjenja.

Norveški sud je presudio u korist vlasnika Model S automobila koji su se žalili na smanjene kapacitete baterije i predugo vrijeme punjenje baterija, pa će Tesla svakome od njih morati platiti odštetu u visini ud 136.000 kruna, odnosno oko 16.000 dolara, što bi Muskovu kompaniju u konačnici moglo koštati više stotina milijuna dolara.

Vlasnici automobila u Norveškoj (i drugdje), otkrili su da se nakon softverske nadogradnje 2019. godine, domet njihovih vozila smanjio za gotovo 50 km, a također su zabilježili i sporije punjenje na Tesla Supercharger postajama. Problemi se odnose na modele 2013-2015, a Tesla se pokušao izvaditi tvrdnjom da je nadogradnjom smanjio kapacitet kako bi zaštitio bateriju i produžio joj životni vijek.

Vlasnici spornih modela u Norveškoj, otkrili da im se kapacitet baterije smanjio za nekih 11 posto, a osim u Norveškoj, slične tužbe su pokrenute u Danskoj, SAD-u i još nekim zemljama.

Mada će odštetu u ovom sporu dobiti samo 30 vlasnika automobila koji su predali zajedničku tužbu, norveški medij Nettavisen kaže da u Norveškoj ima više od 10.000 kupaca spornog modela, što znači da bi Tesla mogao isplaćivati velike novce korisnicima zbog problema s baterijama.

Podijeli