Netflix objašnjava kako će onemogućiti dijeljenje računa

  • Objavljeno u Svijet
image

Kao što ste vjerojatno već čuli, Netflix će od ožujka ove godine širom svijeta početi ukidati mogućnost dijeljenja jednog računa s više osoba bez dodatnog plaćanja, jer vjeruje da će tim (nepopularnim) potezom dobiti nove pretplatnike na servis, mada do sada još nije objavio kako će to učiniti.

Prema FAQ dokumentu koji je otkrio GHacks, Netflix kaže da će pratiti stvari poput IP adrese, ID-ova uređaja i aktivnosti računa kako bi utvrdio je li uređaj koji streama sadržaj dio primarnog računa i prijavljen s vaše glavne lokacije.

Ako jest, onda bi korisnici trebali moći normalno gledati Netflix. Ako nije, tada će Netflix zatražiti privremeni kod, za koji tvrtka kaže da je potreban kako bi se utvrdilo postoji li autorizacija.

"Ljudi koji ne žive u vašem kućanstvu morat će koristiti vlastiti račun za gledanje Netflixa", kažu iz tvrtke. "Kada se uređaj izvan vašeg kućanstva prijavljuje na račun ili se stalno koristi, možemo od vas tražiti da potvrdite taj uređaj prije nego što se može koristiti za gledanje Netflixa ili promjenu vašeg Netflix kućanstva. Ovo činimo kako bismo potvrdili da je uređaj koji koristi račun ovlašten za to."

Jedina dobra vijest je da biste trebali moći koristiti svoj račun gotovo posvuda ako ste vlasnik računa, jer Netflix obećava da vas neće daviti zahtjevima za provjeru, mada dodaje kako bi mogao tražiti provjeru ako otkrije da se duže vrijeme nalazite izvan svojeg kućanstva.

Baš nas zanima hoće li ovo doista dovesti do povećanja broja pretplatnika na servis. Gotovo smo sigurni da neće jer su mnogi korisnici dijelili troškove pretplate s onima koji su se kačili na njihov račun, a sada to više neće biti moguće. Tužno. 

Podijeli