Meta prijeti ukidanjem vijesti sa svojih platformi

  • Objavljeno u Svijet
image

Od kako je senatorica Minnesote Amy Klobuchar američkom Kongresu predstavila JCPA (Zakon o natjecanju i očuvanju u novinarstvu) i za njega dobila dvostranačku podršku, Meta se našla posebno pogođena i počela je prijetiti uklanjanjem news feedova s Facebooka ukoliko bude donijet.

Taj zakon u osnovi nudi izdavačima i broadcasterima veće ovlasti za kolektivno pregovaranje s tvrtkama društvenih medija kako bi se izborili za veći udio prihoda od oglasa, čime bi Facebook i druge platforme koje dijele news feedove  mogle ostati bez velikog dijela profita koji ostvaruju na (tuđim) vijestima.

Glasnogovornik Mete Andy Stone rekao je: "Ako Kongres usvoji nepromišljen zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj sigurnosti, bit ćemo prisiljeni razmotriti potpuno uklanjanje vijesti s naše platforme".

Sličan australski zakon, koji je stupio na snagu u ožujku 2021., doveo je do kratkog gašenja Facebook news feedova u toj zemlji, no Meta je brzo poništila odluku nakon žestokih kritika i pregovora s australskom vladom.

Stoga vjerujemo da se Meta neće odreći vijesti olako, već joj ucjena služi prvenstveno za pregovore s američkom vladom.

Podijeli