Merkel želi milijun punionica za električne aute

  • Objavljeno u Svijet
image

Na putu njemačkevizije o potpunom uvođenju električnih automobila u tridesetim godinama ovog stoljeća, stoji prepreka u vidu činjenice da su postaje za punjenje još uvijek relativno rijetke i međusobno previše udaljene. Kancelarka Angela Merkel stoga je objavila da njemačka vlada želi milijun punionica u zemlji do 2030. godine. Obzirom da trenutno u Njemačkoj postoji oko 20.000 postaja za punjenje, to bi značili da bi ih do 2030. godine trebalo povećati za čak 50 puta.

Njemačka kancelarka je naglasila da će u tom ambicioznom planu morati participirati industrija električnih automobila, što znači da će proizvođači morati izdvajati određene novce za gradnju postaja, iako još nije precizirano hoće li im se to naplaćivati kroz posebne porezedoprinose.

Ova izjava dolazi uoči 4. sastanka njemačke vlade s industrijom na kojem će se diskutirati na koji način obje strane mogu ubrzati tranziciju na električna cestovna vozila.

Koliko god djelovao jako ambiciozno, ovaj plan bi se mogao ostvariti, jer njemački proizvođači električnih automobila već i sami grade postaje za punjenje vozila te iskazuju interes sudjelovanja u gradnji velikih mreža punionica kako bi si povećali prodaju.