Kinezi transformiraju Nvidijine grafičke u AI akceleratore

  • Objavljeno u Svijet
image

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Sjedinjene Američke Države zabranjuju mnogim američkim tehnološkim brandovima, među kojima je i Nvidia da svoje proizvode isporučuju u Kinu, što je izazvalo veliki rast cijena u toj zemlji, ali i rezultiralo povećanjem cijena i u drugim dijelovima svijeta.

Osim što su Nvidijine RTX 4090 grafičke popularne među gamerima, poznato je da su njihovi grafički čipovi Ada Lovelace arhitekture vrlo učinkoviti za radna opterećenja u području umjetne inteligencije pa su neke kineske tvornice pokrenule novi biznis.

Jedan korisnik Tieba Baidu foruma posjetio jednu od tih tvornica u kojima se radnici bave "recikliranjem" RTX 4090 grafičkih, odnosno njihovim rastavljanjem i skidanjem AD102 GPU-ova i GDDR6X memorijskih modula, kako bi ih prebacili na drugu tiskanu pločicu s hladnjakom i prenamijenili u procesorske jedinice za obradu zadataka umjetne inteligencije. Na taj način se komponente s 4 ili više grafičkih kartica mogu jednostavno ugrađivati u stalke i klastere na velikim AI farmama.

Na slikama koje je objavio spomenuti korisnik mogu se vidjeti palete s gomilom GeForce RTX 4090 grafičkih kartica od dobavljača poput Gainwarda i Palita. Tvornica je navodno primila ove pošiljke prije američke zabrane GeForce RTX 4090, no mnogi ne vjeruju u to, obzirom da kineske tvornice svojim kupcima isporučuju RTX 4090 "Frankensteine" u velikim količinimama.

Očito je da će FBI i CIA imati pune ruke posla da ustanove kako se krše sankcije i zaobilazi američki ban.

Podijeli