Kalifornija prestaje s vađenjem nafte

  • Objavljeno u Svijet
image

Kalifornija će postati prva savezna država u SAD-u i prva na svijetu koja će u potpunosti obustaviti sve operacije vađenja nafte. Guverner Kalifornije Gavin Newsom izdao je nalog državnoj organizaciji CalGEM da razvije i provede planove po kojima će se do 1. siječnja 2045. godine  prestati crpiti nafta, a Konzervatorskom odjelu da do tada prestane izdavati dozvole za vađenje. To znači da bi do tada Kalifornija trebala zatvoriti više od 1.100 naftnih bušotina na naftnom polju McKittrick.

Na kalifornijskim vladinim dužnosnicima sada je da počnu provoditi plan u djelo, kako bi se uskladio s nacionalnim planom borbe protiv klimatskih promjena, prema kome bi se do 2045. godine trebalo zaustaviti štetne emisije stakleničkih plinova i doći do ugljične neutralnosti

Kalifornija je sedmi najveći proizvođač nafte u SAD-u, s proizvodnjom od 145 milijuna barela u 2020., no to je znatno manje nego primjerice Teksas u kojem se prošle godine proizvelo 1,8 milijardi barela sirove nafte. Hoće li i kada druge američke savezne države slijediti put Kalifornije teško je reći jer naftna industrija još uvijek predstavlja ogroman novac.

Podijeli