Huawei predstavio još jači mobitel usred kontroverze

  • Objavljeno u Svijet
image

Tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu nudi nadograđeni mobilni uređaj, opremljen satelitskim porukama i više memorije od Mate 60 Pro modela, online za polog od 1.000 juana (oko 127 eura) i obećanu dostavu najkasnije do 9. listopada. Model Pro+ nudi opciju maksimalnog prostora za pohranu od 1 terabajta i 4 GB više memorije od Pro modela, koji se prodaje po cijeni od 6.999 juana (oko 891 eura). Cijene dionica dobavljača Huaweija skočile su do svojeg dnevnog limita od 10% na kineskim burzama nakon što je njihova najnovija ponuda stigla u online trgovine.

Huawei Mate 60 Pro privukao je međunarodnu pozornost zbog svog procesora i drugih komponenti proizvedenih u Kini, što je znak napretka zemlje u razvoju domaćih tehničkih kapaciteta. Nadograđeni Pro+ također koristi kineski Beidou satelitski sustav za slanje poruka, što je izvor nacionalnog ponosa. Huawei, koji je već dugo bio predmet američkih trgovinskih sankcija, i njegov proizvođač čipova, Semiconductor Manufacturing International Corp., čini se da su napravili veliki korak u poboljšanju proizvodnje čipova u Kini, pri čemu napredni 7-nanometarski silicij pokreće najnovije pametne telefone.

Američko Ministarstvo trgovine, koje je napisalo većinu sankcija nametnutih Huaweiju i SMIC-u, izjavilo je da istražuje novu tehnologiju poluvodiča tvrtke Huawei. Njegova čelnica, Gina Raimondo, bila je u posjetu Kini kada je Mate 60 Pro iznenada stavljen na prodaju - bez ikakvog marketinškog naboja od strane Huaweija. Pro+ je također izronio bez uobičajenog marketinškog buma i fanfare koji prate veliko lansiranje proizvoda.

Kao odgovor na te sankcije, Kina je zabranila korištenje iPhonea od strane državnih dužnosnika, a planira proširiti tu zabranu i na državne tvrtke i agencije.

Novi uređaji potaknuli su izljev nacionalnog sentimenta na kineskim društvenim medijima i prepoznati su od strane domaćih medijskih izvora koji su isticali napretke Huaweija kao pobjedu protiv sankcija.

Podijeli