Hladni rat v2.0: Microsoft i Adobe napuštaju Rusiju

  • Objavljeno u Svijet
image

Svaki puta kada u politici između nekih država nastane velika kriza, običaj je da se zatvaraju veleposlanstva, a državljani jednih zemalja koji se zateknu u drugima, kupe svoje kofere i odlaze kući. Kada dođe do takve situacije, može se reći da situacija poprilično miriši na rat, koji, kako nas uči povijest, potom vrlo često izbija, mada bi se u slučaju tehnoloških kompanija to prije moglo nazvati svojevrsnim informatičkim hladnim ratom.

U situaciji kada je dobar dio svijeta nametnuo sankcije Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, a Putin donio zakone koji između ostaloga zahtijevaju od stranih tvrtki koje posluju u toj zemlji da sve podatke drže na lokalnim serverima (kako bi bili dostupni kontroli vlasti), velike tehnološke tvrtke to shvaćaju kao napad na svoj biznis, pa sve više zatvaraju svoje urede i proizvodne pogone.

Nedavno smo pisali o Googleu, koji je zbog novih zakonskih odredbi odlučio zatvoriti svoje urede u Rusiji i premjestiti zaposlenike na druge lokacije, no on nije jedini koji je to učinio, jer su takve poteze povukli Microsoft i Adobe.

U biti, sve je u relativnoj tišini započeo Microsoft još tijekom prošlog mjeseca, kada je odlučio premjestiti svoj Skype tim iz Moskve u Prag, dok je Adobe odlučio u potpunosti zatvoriti sve svoje operacije u Rusiji, doduše uz objašnjenje da to čini jer mu zapravo ne trebaju lokalni kapaciteti, obzirom da sve svoje poslovanje može obavljati u oblaku.

Kako stvari stoje, ove tri tvrtke nisu jedine koje povlače takve poteze i zatvaraju svoja "veleposlanstva", jer se očekuje da se istom trendu pridruže Facebook i Twitter, mada za sada još nitko od njih nije službeno ništa objavio.

Treba reći da se ove poteze tehnoloških kompanija ne treba vezati uz situaciju s Ukrajinom, jer njih daleko više brine upravo nova legislativa, po kojoj im se oduzima pravo na čuvanje poslovne tajne.

Putin je optužio tvrtke da prikupljaju podatke korisnika i prosljeđuju ih u CIA-u, pa je čak  preporučio građanima Rusije da izbjegavaju njihove proizvode.

On čak smatra da je čitav internet svojevrsna fasada CIA-e, pa kaže da ukoliko tehnološke tvrtke ne pohranjuju svoje podatke na lokalne ruske servere, nitko ne bi smio vjerovati ničemu što dolazi od Amerikanaca.

U svakom slučaju, Putin želi internet u Rusiji koji će tamošnja vlada čim više kontrolirati, pa uz devizu kako to čini zbog zaštite građana od nadziranja izvana, zapravo ih želi sam nadzirati iznutra.     

Izvor: iTWire

Read more https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Hladni-rat-v2.0-Microsoft-i-Adobe-napustaju-Rusiju

Podijeli