Googlevi zaposlenici slušaju korisnike pametnih zvučnika

  • Objavljeno u Svijet
image

Ukoliko ste si nabavili neki pametni zvučnik tipa Google Home, Alexa ili HomePod, preporučamo vam da malo pazite što mu pričate, jer vaše glasovne komande slušaju zaposlenici Googlea, Amazona i Applea. Predstavnici tih kompanija Bloombergu su potvrdili da se snimke korisnika preslušavaju s ciljem poboljšavanja sustava prepoznavanja glasa.  

Bloomberg je o ovome razgovarao s više zaposlenika navedenih kompanija, koji su im rekli da su svašta imali prilike čuti, uključujući i snimke koje su ukazivale na moguće seksualne napade, ali nisu smjeli intervenirati zbog politike tvrtki za koje rade.

Mada će neke korisnike ovo možda šokirati jer nisu znali da njihove komande i razgovore prisluškuju Google, Amazon, Apple i ekipa, trebate znati da recimo u "terms and conditions" uvjetima Amazona koji se dobivaju uz dokumentaciju Alexa uređaja jasno piše da se snimke osim za odgovore na pitanja i ispunjavanje zahtjeva korisnika, koriste i za "poboljšavanje iskustva servisa".

Dakako, svi servisi se kunu da njihovi zaposlenici ne mogu saznati identitet i adresu korisnika kojeg "slušaju" te da se vaše snimke ne mogu zlouporabiti no mi bismo vam svejedno dali jednostavan savjet - Pazite što pričate svojim pametnim zvučnicima!