Facebook tuži izraelsku tvrtku zbog uhođenja korisnika

  • Objavljeno u Svijet
image

Facebook je odlučio tužiti izraelsku tvrtku NSO Group zbog korištenja tehnologije za uhođenje korisnika WhatsAppa, pri čemu je ciljano birao novinare i aktiviste za ljudska prava.  

U tužbi se optužuje izraelsku tvrtku da je koristila WhatsApp za širenje spywarea na 1400 mobilnih uređaja u 20 država od travnja do svibnja ove godine. Facebook ne navodi točno za kojeg je klijenta NSO to provodio, no napadi su najviše bili fokusirani na uređaje locirane u Meksiku, Bahrainu i Ujedinjenim arapskim emiratima. 

WhatsApp kaže da se među žrtvama našlo 100 novinara, neki poznati ženski lideri, aktivisti za ljudska prava i politički disidenti.   

NSO Group poriče da je išta imao s tim napadima i tvrdi da njegova tehnologija za nadzor pod nazivom Pegasus koju prodaje vladama širom svijeta ima ulogu spašavanja života, odnosno služi za borbu protiv terorizma i teških zločina.

"Naša tehnologija nije razvijena za korištenje protiv aktivista za ljudska prava i novinara. Ona je u proteklih nekoliko godina spasila na tisuće života.  Prava istina je u tome da enkriptirane platforme koriste najčešće pedofili, vođe narkokartela i teroristi kako bi prikrili svoje kriminalne aktivnosti", tvrdi NSO Group.

WhatsApp napadi Pegasusom provodili su se telefonskim pozivima žrtvama koje nisu čak morale ni odgovoriti na poziv da bi bile zaražene spywareom. U Facebookovoj  tužbi se navodi da spyware ne može probiti WhatsAppovu enkripciju, već  može pristupiti sam porukama koje su već dekriptirane na uređajima primatelja.    

Kako će se ova priča rasplesti saznat ćemo ubrzo, no sada znamo da WhatsApp niti iz daleka nije toliko sigurna platforma kao što je tvrdila ekipa iz Facebooka.