Facebook skuplja vaše osjetljive informacije iz aplikacija

  • Objavljeno u Svijet
image

Sudeći prema rezultatima istrage koju je proveo Wall Street Journal i na svojem Twitter profilu objavio reporter Sam Schechner, Facebook zna koliko ste teški, koliko vam je visok krvni pritisak, kakav je status vaše trudnoće i koji su vam ciklusi ovulacije. Sve to pribavljaju mu razne alikacije koje uključuju Realtor, Instant Heart Rate: HR Monitor i Flo Period & Ovulation Tracker.

Istraživači navdoe da u nekim slučajevima aplikacije podatke šalju Facebooku kroz samo nekoliko sekundi od kada ih aplikacija pokupi, a to se događa čak i onim korisnicima koji ne koriste najveću društvenu mrežu, niti uopće imaju svoj račun na njoj.

Aplikacije koriste Facebookov SDK u izradi svojeg softvera, a u zamjenu im Facebook omogućuje pristup u prikupljene podatke za potrebe targetiranog oglašavanja.

Testiranjem 70 različitih aplikacija, WSJ je otkrio da njih 11 šalje osjetljive podatke Facebooku.   

Facebook ovo opovrgava i kaže da ne koristi osjetljive podatke iz aplikacija za ciljane svrhe te zabranjuje developerima slanje zdravstvenih, financijskih i ostalih osjetljivih podataka, no WSJ tvrdi da oni to koriste zbog sigurnosnih rupa u Facebookovom SDK.