Čokolada znatno poskupljuje zbog klimatskih promjena

  • Objavljeno u Svijet
image

Kada govorimo o opasnim posljedicama klimatskih promjena poput suša i poplava, nikada se ne spominje njihov utjecaj na proizvodnju mnogima najdraže slastice, čokolade.

Grupa istraživača World Weather Attribution, sa sjedištem na Imperial Collegeu u Londonu, provela je istraživanje koje se bavi upravo utjecajem klimatskih promjena na proizvodnju čokolade.

Većina globalne proizvodnje kakaovca koncentrirana je u zapadnoj Africi, a teška suša pogodila je regiju zapadne Afrike od veljače ove godine, što je uzrokovalo temperature koje su skočile iznad 40 C, rušeći rekorde u zemljama poput Obale Bjelokosti i Gane.

Vlažan toplinski val uništio je usjeve i uvelike smanjio prinose, a zbog nestašice kakaovca, cijene su ovog tjedna skočile na gotovo 8.500 dolara američkih dolara po toni.

Studija britanskih znanstvenika je otkrila da će Zapadna Afrika svake dvije godine doživjeti slične toplinske valove, osim ako svijet brzo ne smanji upotrebu fosilnih goriva.

"Klimatske promjene potaknute korištenjem fosilnih goriva sve više povećavaju ovaj prirodni izazov u mnogim regijama. Potiču ekstremnije uvjete, uništavaju žetvu i povećavaju troškove hrane za sve", rekao je Ben Clarke, stručnjak za ekstremne vremenske prilike na Institutu Grantham na Imperial Collegeu i dodao kako suša nije jedini čimbenik koji utječe na uzgajivače kakaovca, jer su i Obala Bjelokosti i Gana pogođene dvostrukim udarom ekstremnih vremenskih prilika, intenzivnim kišama i vrućinama.

Mokri i vlažni uvjeti omogućili su bujanje gljivične infekcije zvane bolest crnih mahuna, truleži zrna kakaovca na drveću.

Rezultat ovih različitih ekstremnih događaja doveo je do toga da se cijena kakaovca više nego utrostručila od ovog razdoblja prošle godine i udvostručila u samo posljednja tri mjeseca.

"Puno je igrača koji su već najavili povećanja cijena, a mi smo također dio te skupine", rekao je Martin Hug iz poznate tvrtke za proizvodnju čokolade Lindt & Spruengli.

Najveći teret ovih fluktuacija cijena osjećaju farmeri koji uzgajaju usjeve kakaovca i procjenjuje se da će oko dva milijuna malih poljoprivrednika u zapadnoafričkom pojasu kakaovca koji se oslanjaju na ovu radno intenzivnu kulturu za većinu svojih prihoda imati velikih problema.

Obzirom da i sami spadamo među velike ljubitelje čokolade, ovo nam je jedna od najgorih posljedica klimatskih promjena. Možda bi bilo pametno nakupovati velike količine zaliha?

Podijeli