Aviokompanije banaju MacBook prijenosnike

  • Objavljeno u Svijet
image

U lipnju ove godine Apple je pokrenuo program zamjene MacBook prijenosnika nakon što je otkriveno da neki 15-inčni uređaji prodavani između rujna 2015. i veljače 2017. dolaze s baterijama koje se pregrijavaju.

Prije nekoliko tjedana počeli su stizati izvještaji u kojima se navode slučajevi eksplozija i požara baterija tih modela, pa su neke aviokompanije odlučile uvesti restrikcije oko njihovog unošenja u zrakoplove.

To je prva učinila tvrtka Virgin Australia, koja je na svojoj stranici o opasnim predmetima navela da se MacBookovi ne smiju unositi u avione u predanoj prtljazi, već isključivo u ručnoj i to se odnosi na sve modele Appleovih prijenosnika.

S druge strane Singapore Airlines i Thai Airways su u potpunosti zabranili unos MacBookova u svoje avione, osim ako putnik priloži potvrdu da je baterija verificirana kao sigurna ili zamijenjena od strane proizvođača. 

U idućim danima očekuje se da restrikcije na unos MacBookova uvedu i druge aviokompanije, no za očekivati je da će one to većinom provoditi u stilu Virgina, odnosno da neće jedino dozvoliti unos u predanoj prtljazi, obzirom da tamo eventualne požare nije moguće jednostavno ugasiti kao u ručnoj.