Apple pao na četvrto mjesto po prodaji telefona

  • Objavljeno u Svijet
image

Ponajviše zahvaljujući pandemiji, globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je pad od 5,7 posto, odnosno spustilo se na 336 milijuna prodanih jedinica, navode analitičari tržišta iz Gartnerau svojem najnovijem izvještaju.

U trenutku kada se svijet suočava s velikom zdravstvenom krizom, samo se rijetki proizvođači pametnih telefona mogu pohvaliti rastom prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a to su Samsung, koji je u plusu za 2,2 posto i Xiaomi koji je napredovao za čak 34,9 posto, pa bismo mogli reći da njega COVID-19 nije ni dotakao.

Mada pad od 0,6 posto djeluje kao jako mali, Apple bismo mogli nazvati najvećim gubitnikom trećeg kvartala, jer je ekipa iz Cupertina naučena samo na stalno ostvarivanje rasta, a vjerojatno je najviše pogađa što ju je s trećeg mjesta po prvi puta smijenio Xiaomi.

U brojkama to izgleda ovako: Samsung je ostao na vrhu poretka Top 5 najprodavanijih brandova telefona s 80,8 milijuna prodanih uređaja i tržišnim udjelom od 22 posto, na drugom mjestu je Huawei, koji je zbog pandemije i američkog bana pao za 21,3 posto i s 51,8 milijuna prodanih telefona ima tržišni udio od 14,1 posto, dok je na trećem Xiaomi koji čini 12,1 posto udjela i prodao je 44,4 milijuna jedinica, dok je Apple s udjelom od 11,1 posto i prodajom od 40,5 milijuna iPhoneova pao na četvrto mjesto.

U Top 5 se još nalazi i OPPO s udjelom od 8,2 posto i prodajom od 30,5 milijuna uređaja, koji je također zabilježio kvartalni pad od 14,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iako mnogi analitičari govore da se tržište oporavlja i da će četvrti kvartal ove godine ostvariti rast, kao i kvartali koji dolaze iza njega, to tek trebamo vidjeti.