AI postao najunosniji Nvidijin biznis

  • Objavljeno u Svijet
image

Ako ste mislili da su gamerske grafičke kartice glavni izvor zarade Nvidiji, prevarili ste se.

Nvidia je objavila financijske rezultate za četvrto tromjesečje fiskalne 2024. godine, kao i za cijelu godinu, koja je završila 28. siječnja 2024.

Prema izviješću, tvrtka je u tom tromjesečju ostvarila zaradu od 22,1 milijarde dolara, odnosno 60,9 milijardi dolara za čitavu godinu. Time su oboreni svi rekordi u prihodima tvrtke kojoj su ovakvom rastu najviše pomogli proizvodi za umjetnu inteligenciju, računalstvo visokih performansi (HPC) i gaming, a osnivač i izvršni direktor Jensen Huang je zahvaljujući tome postao 21. najbogatija osoba na svijetu i sada je "težak"  68,1 milijardu dolara.

"Ubrzano računalstvo i generativna umjetna inteligencija došli su do prekretnice", rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor Nvidije. "Potražnja raste diljem svijeta među tvrtkama, industrijama i nacijama."

Nvidia već godinama prodaje velik broj hardvera za podatkovne centre, ali je u fiskalnoj 2024. prodaja njezinih AI i HPC GPU-ova, kao i mrežne opreme, zasjenila sve ostalo.

S ovim rezultatima Nvidia je dobila dodatnih 277 milijardi dolara vrijednosti na burzi, što je najveći jednodnevni dobitak Wall Streeta u povijesti nakon što je tromjesečno izvješće proizvođača čipova nadmašilo očekivanja i ponovno potaknulo rast potaknut optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom.

Dionice tvrtke skočile su 16,4% na 785,38 USD, podigavši ​ tržišnu kapitalizaciju na 1,96 bilijuna USD nakon što je izvješće za siječanjsko tromjesečje pokazalo da potražnja za specijaliziranim čipovima koji se koriste u računalstvu s umjetnom inteligencijom nastavlja nadmašivati sva očekivanja analitičara.

Podijeli