AI naglas čita knjige glasovima autora

  • Objavljeno u Svijet
image

Audio knjige koje slušate umjesto da ih čitate nisu nova stvar i vrlo su korisne slijepim i slabovidnim osobama, djeci te dakako ljenčinama kojima je čitanje i okretanje stranica preveliki napor u životu.

Kineska tražilica Sogou na konferenciji China Online Literature+ Conference 2019 predstavila je novi AI sustav za čitanje audio knjiga, koji doslovce čita djela književnika glasovima pisaca.

Na konferenciji su demonstrirali ženski "vokalni avatar" pod nazivom Yanny (slika gore) koji je čitao tekstove iz djela kineskih književnika Yue Guan i Bu Xin Tian Shang Diao Xian Bing njihovim glasovima.

Sogou kaže da je novi "text-to-speech" sustav za pretvaranje teksta u glas unaprijeđen algoritmima strojnog učenja koji su glasove književnika kreirali iz snimki njihovih javnih govora i intervjua, čime su njihovi tekstovi dobili posebnu komponentu uvjerljivosti.

Bilo bi zanimljivo ovo čuti uživo, dakako ukoliko će jednog dana funkcionirati s hrvatskim autorima, pa dođemo u priliku da nam recimo Franjo Tuđman prije spavanja čita Bespuća povijesne zbiljnosti, a Nives Celzijus svoju nagrađenu Golu istinu. Doduše malo bi djelovalo neobično da njihovim glasovima govori virtualna Kineskinja, ali barem bismo se dobro zabavili.