Završio prvi dan open source konferencije

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Iza nas je prvi dan najpoznatije i najstarije hrvatske konferencije posvećene otvorenim tehnologijama i Linuxu. FER je na trenutak postao dom brojnim profesionalcima, profesorima, studentima i novinarima koji svoj rad baziraju na otvorenom kodu. 

Led je probio Doc. Dr. Sc. Tomislav Jagušt, koji je i prije službenog početka konferencije održao radionicu VIDI X u nastavi informatike za srednje škole, nakon čega je uslijedio prvi govor i službeno otvaranje događanja. Nakon uvodne riječi, organizatatori Svebor Prstačić i Vedran Lebo, dodijelili su Ivanu Guštinu, veteranu hrvatske open source scene, prestižnu nagradu za doprinos hrvatskoj zajednici otvorenog koda. 

Uslijedile su brojni usporedni govori i radionice od strane istaknutih stručnjaka. Brenno deWinter je govorio o naporima nizozemske vlade koja je korištenjem otvorenih tehnologija kontrolirala i na kraju obuzdala globalnu pandemiju. Goran Kopčak i Ivica Projić su ispred kompanije Ericsson Nikola Tesla ispričali njihov razvoj IoT proizvoda za nadzor potrošnje vode. 

Od drugih istaknutih svjetskih imena treba izdvojiti karizmatičnu Nancy Beers, osnivačicu Happy Game Changers, te Igora Ljubunčića, tehnološkog evanđelista s londonskom adresom, čiji ekskluzivni intervju s DORS/CLUC-a možete pročitati u nadolazećem broju Vidija.

Podijeli