U razvoju hrvatske pametne naočale za gluhe

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Domaći start up GROW Josipe i Kristijana Benceka iz Novske lansirao je svoju prvu crowdfoundig kampanju u kojoj na platformi Indiegogo prikupljaju financijska sredstva za razvoj svojih naočala za gluhe osobe i osobe sa oštećenim sluhom.

U zagrebačkom Z centru, dvorani Hall Of Game, VOICEE naočale koje u realnom vremenu u titlu na ekranu naočala ispisuju tekst riječi koje su upućene osobi, predstavljene su okupljenima. Uz brojne goste, poslovne suradnike i investitore, službenom početku kampanje prisustvovali su i članovi Hrvatskog saveza za gluhe i nagluhe osobe.

VOICEE naočale u realnom vremenu u titlu na ekranu naočala ispisuju tekst riječi koje su upućene osobi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prošle godine Josipa i Kristijan Bencek prvi su puta javnosti pokazali svoju inovaciju koja je dakako dočekana sa oduševljenjem i s razlogom je već nekoliko puta nagrađena. Iako su razvili potreban softver i naočale su funkcionalne, postoji još prostora za razvoj kako bi 97 milijuna ljudi na svijetu riješilo problem koji imaju sa sluhom. 

Trenutni prototip putem mikrofona prima zvuk koji potom šalje u cloud, a nazad ga vraća u obliku pisanog teksta koji se zatim projicira na staklo naočala. Testirali smo ga na gluhim osobama ali i na brojnim drugim ljudima. Iako se još uvijek susrećemo s nekim poteškoćama kao što su produljenje životnog vijeka baterije i slično, VOICEE naočale su spremne za upotrebu.“, rekao je Kristijan Bencek, tvorac naočala. 

Crowdfunding kampanja će biti aktivna 55 dana, a možete je pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli