Svjetske premijere i nagrađivani autori na Animafestu

image

Ceremonijom svečanog otvorenja u Kinu SC u ponedjeljak je započeo 34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 u sklopu kojega će od 3. do 8. lipnja u kinima SC i Kinoteka, Muzeju suvremene umjetnosti i na drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od tri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

"Velika mi je čast biti na otvorenju još jednog Animafesta. To je jedini festival s A liste koji se održava u Hrvatskoj, festival svjetske razine. Velika nam je čast imati ga u Zagrebu jer je on mnogo više od filmskog festivala. Drago nam je da možemo podržati ovakve događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu grada, stvaraju dodatne kulturne sadržaje, ali dovode i različite goste u naš grad", poručio je gradonačelnik.

Kao festival s A liste, Animafest je jedan od velikih svjetskih festivala čiji se radovi razmatraju i za prestižne nagrade kao što su Oskari - pogotovo u kategoriji kratkometražnog animiranog filma.

Publici se na otvorenju obratio i umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić: "Umjesto govora citirat ću riječi članice žirija Naomi van Niekerk iz Južnoafričke Republike koja mi je ispred dvorane rekla: „Sve koje volim vidim u ovom kinu“. To je esencija ovog festivala. Svi ste dobrodošli, lijepo vas je vidjeti u ovom broju i neka festival počne".

 

Na svečanom otvorenju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2024 Philu Mulloyu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Ingu Petzkeu, Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj La Poudrière i nagrada ASIFA Student Award Nikolini Žabčić.

Primajući nagradu Phil Mulloy zahvalio je sljedećim riječima: "Hvala Zagrebe. Jako sam sretan što sam večeras ovdje. Ovo je fantastičan festival i bio sam sretan svaki puta kada sam ga posjetio. Dobiti nagradu ovdje je sjajno. Želio bih zahvaliti Danielu Šuljiću na divnom e-mailu koji mi je uljepšao dan i zbog kojega se još osjećam zadovoljno. Također zahvaljujem timu koji radi Animafest jer prikazuju filmove koje ljudi inače ne vide, a trebali bi – to je alternativna distribucija koja je posebno važna za animatore". 

Izložba Mulloyjevih radova pod naslovom "Kralj nevinosti" izložena je u Galeriji Kranjčar, a službeno je otvorena posjetiocima od utorka 4. lipnja u 13 sati. Osim toga, retrospektivu njegovih animiranih filmova može se pogledati u dva navrata: prvi je bio u utorak 4. lipnja u 22 sata u Kinu SC, a drugi u četvrtak 6. lipnja u 21 sat u MSU. 

Tijekom zadnjeg dana Animafesta Phil Mulloy će održati i masterclass - u subotu 8. lipnja u 11:30 u MM Centru.

"Počašćen sam i zahvaljujem Vijeću festivala. Kada sam prije mnogo godina bio na Animafestu dok je još bio u Lisinskom držao sam predavanje o Oskaru Fischingeru. Odjednom je nestalo struje i ostali smo u potpunom mraku, ali ja sam nastavio, a i publika je nastavila slušati. Zapitao sam se tada zašto su me nastavili slušati, jer filmolog se uvijek mora pitati o uzrocima i razlozima. Ovu nagradu posvećujem mnogim nepoznatim dušama koje su nam dale filmove da ih volimo i pokušavamo razumjeti", ispričao je Ingo Petzke, kojemu je uručena nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma. 

Petzke je pozvani govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner XI koji se održava tijekom dva dana festivala - u utorak i srijedu 4. i 5. lipnja od 9:30 do 16:30 sati u KIC-u uz otvoren ulaz svim zainteresiranim posjetiteljima. 

Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Matea Kovač, Laura Martinović i Daniel Šuljić preuzela je Annick Teninge, direktorica škole. 

"Vrlo sam počašćena što primam ovu nagradu u ime svoje škole. Kada sam se prije mnogo godina počela baviti animacijom imala sam sreće da sam se od početka susretala s najboljim autorima u Annecyju, Ottawi, Zagrebu i na drugim festivalima. Animirani su filmovi danas industrija i dobro je što dugometražni animirani film može dobiti pažnju kakvu su ranije dobivali samo igrani filmovi. Ali za mene su animirani filmovi i umjetnost i zanatstvo koje nalazim posebno u kratkom filmu. I zato me raduje nagrada Animafesta jer sam baš u njegovu bogatom programu kroz godine otkrila mnoge sjajne filmove", poručila je Teninge.

"Nisam došla s papirićem jer znam da ionako nikada ne bih bila dovoljno spremna za ovaj trenutak. Zahvaljujem stručnom žiriju što je prepoznao moj rad kao zanimljiv i vrijedan spomena u ovom trenutku. Ovo je moja prva nagrada i vjerujem da ću ovaj trenutak pamtiti zauvijek. Zahvaljujem svim svojim mentorima sa studija na OZAFIN ALU, kolegama, obitelji i prijateljima. Hvala i vama u publici, jer ste krasni", kazala je Nikolina Žabčić primajući ASIFA Student Award, nagradu Međunarodne asocijacije animiranog filma koju su joj za film "Ma! Ljubav je boja!" uručili Johnchill Lee i Nancy Denney-Phelps, koji su uz Nelsona Shina i činili žiri nagrade.

ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 s čak tri svjetske premijere i razgovorom s prisutnim autorima: Laurom Gonçalves i Alexandrom Ramires (Percebes), Eirini Vianelli (Spremni), Milivojem i Veljkom Popovićem te Tisjom Kljaković Braić (Žarko, razmazit ćeš dite!). Razgovor je vodila animatorica i predsjednica ASIFA-e Hrvatska Kata Gugić.

Podijeli