Pogledajte Vidijev izbor TOP 50 hrvatskih aplikacija

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Biranje najboljih aplikacija zahtjevan je posao koji traži propitivanje velikog broja kandidata kako bi se na koncu iskristalizirali najkvalitetniji domaći appovi. VIDI tim suzio je izbor na dvjestotinjak aplikacija i višetjednim testiranjem odabrao 50 najboljih u ovom trenutku.

Postoje aplikacije za sve

Kao što su u nekom trenutku svi odjednom imali web stranicu, jer bez prisustva na internetu teško je voditi posao, tako su mobilne aplikacije u vrijeme digitalne transformacije postale jednako ključne. Milijuni aplikacija bore se za ograničeno mjesto u memoriji vašeg pametnog telefona i samo za jednu specifičnu namjenu moguće je naći na desetke odlično ocijenjenih appova.

Recept za pronalazak drva

Budući da je teško u toj nepreglednoj šumi aplikacija filtrirati one najkvalitetnije bez dubljeg istraživanja, tradicionalno smo odlučili za vas odraditi taj “prljavi” posao. 

Pripreme za izbor najboljih aplikacija kreću koji mjesec ranije, a nakon pročešljavanja trgovina s aplikacijama i istraživanja uradaka hrvatskih developera, suzili smo izbor na dvjestotinjak aplikacija. Potom je naš tim krenuo s instalacijama i starom provjerenom metodologijom korištenja i testiranja svake aplikacije stigli smo do konačnog skraćenog broja od 50 najboljih hrvatskih aplikacija.

Kvaliteta izvedbe aplikacije je temeljna vrijednost procjene. Sučelje mora biti funkcionalno i koraci kretanja kroz aplikaciju smisleni i bez suvišnih komplikacija. Konačna ocjena je uvijek omjer raznih kriterija, pa je tako funkcionalnost jako bitna stavka.

Veća funkcionalnost i korisnost aplikacije može zamaskirati poneku zamjerku na vizualni identitet ili nepraćenje trendova u razvoju aplikacija.

Nismo diskriminirali aplikacije prema namjeni, pa među odabranima ima kandidata iz gotovo svih kategorija. Iznimka su stranice za klađenje i kockanje koje nismo uvrstili iz naših uvjerenja. Pokušali smo u Top 50 uvrstiti što više aplikacija koje rješavaju konkretne probleme korisnicima. Cijeli smisao digitalne transformacije je ubrzavanje usluga za koje ste prije trebali potrošiti pola dana.

Naravno da nije bilo dovoljno nominalno napraviti mobilnu verziju za neku uslugu. Takva aplikacija za financijske institucije, osiguranja ili druge usluge mora imati ključne funkcionalnosti i raditi bez problema. Brzina sučelja, moderan dizajn i slušanje korisnika od updatea do updatea su bonusi.

Nema zaostajanja

Naš izbor pokazuje da hrvatske aplikacije i dalje ne zaostaju za najboljim svjetskim uradcima, štoviše neke od naših aplikacija broje milijune downloada i u vrhu su svojih kategorija.

Za neke je aplikacije bilo lako odlučiti jer imaju ključni feature poput kvalitetne implementacije vlastitog OCR-a kod Photomatha, a druge su dizajnom bazične, čak i staromodne, no svoju funkciju obavljaju besprijekorno i zbog toga su i dalje u Top 50.

Nakon dugog testiranja i sati provedenih uz sučelja uspješnih i manje uspješnih aplikacija, nanovo se svake godine iznenadimo kvalitetnim rješenjima. Iako smo svaki mjesec u doticaju s najnovijom tehnologijom, i mi shvatimo koliko smo se uljuljkali u poznate aplikacije i koliko dobrih novih rješenja se pojavljuje svake godine.

PREGLED TOP 50 HRVATSKIH MOBILNIH APLIKACIJA PO IZBORU ČASOPISA VIDI