Pogledajte postoje li na vašem području geotermalni izvori

image

S posljednjim danom lipnja 2024. godine, zaključeno je finalno izvješće projekta Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskojđ PLIGES, te je javno puštena u rad mrežna aplikacija izvedenih sustava koju možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Projekt, čiji je nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Zagrebu, a prvi partner Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te drugi partner TT inženjering d.o.o., financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. 

Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, dok je Programski partner  Energetski institut Hrvoje Požar. Projekt je službeno trajao od veljače 2023. do kraja travnja 2024, a za vrijeme projekta održane su tri radionice u Osijeku, Zagrebu i Labinu. 

Prvi je to sveobuhvatni pregled geotermalnih dizalica topline u Republici Hrvatskoj koje koriste tlo te podzemne i površinske vode kao izvor topline. 

Podatci iz baze izvedenih sustava poslužili su za procjenu godišnje proizvodnje toplinske energije plitkih geotermalnih sustava u MWh i ušteda u smanjenju emisija CO2. 

Prikupljeni podaci od interesa su za znanstvenu i stručnu zajednicu, potencijalne investitore, ali i širu javnost s ciljem razvoja sektora grijanja i hlađenja s što većim udjelom obnovljivih izvora energije.

Podijeli