Ovo je Rimčev robotaksi koji nije htio na pozornicu

image

Mate Rimac i ekipa, pred velikim političkim miljeom iz vlade i grada Zagreba, održali su predstavljanje robotaksija koji nosi im Verne po Julesu Verneu i nove robotaksi usluge koja bi trebala debitirati u Zagrebu 2026. godine.

Na žalost po Rimca, događanje je ispalo lagani debakl, jer je glavna zvijezda dana, automobil bez vozača nakon više poziva putem aplikacije, odbio doći na pozornicu, navodno zbog mehaničkog kvara s kočnicama.

No bez obzira na to, premijer, gradonačelnik, ministri vlade i drugi ugledni gosti imali su priliku saznati ponešto detalja, vidjeti video filmove i fotke, a nakon konferencije su mogli i sjesti u (parkirani) auto, dok su im Rimčevi stručnjaci objašnjavali detalje o njemu.

Ukratko da ne duljimo, ono što je pokazano je prostrani mali električni autonomni dvosjed lijepe unutrašnjosti, u kojem nema upravljača, mjenjača, kao ni papučica za gas i kočenje.

Korisnici će robotaksi pozivati putem aplikacije te će prije vožnje moći prilagoditi auto svojim željama, što uključuje osvjetljenje, temperaturu, pa čak i miris.

Također je rečeno da uz auto dolazi i kompletna infrastruktura pod nazivom Mothership, odnosno prostor u gradu u kojem će se Verne održavati, čistiti i puniti.

Što se senzorike tiče, auto će sadržavati brojne senzore, odnosno kamere, lidare i radare, a putnici će na raspolaganju imati 43-inčni zaslon i 17 zvučnika kako bi mogli uživati u multimedijskim sadržajima. Između sjedala se nalazi touchpad koji omogućuje dodatno personaliziranje vozila, kao i zaustavljanje u slučaju nužde.

U svakom slučaju, Verne djeluje jako zanimljivo, ali činjenica da se nije mogao dovesti na pozornicu rijekom predstavljanja, djeluje ipak kao lagana blamaža.

Mišljenja smo da je Mate Rimac bio toliko zauzet nedavnim predstavljanjem Bugatti Turbillona da se nije dovoljno posvetio Verneu, a njegova ekipa to očito nije uspjela odraditi bez njega.

Nadamo se da ćemo uskoro saznati više tehničkih detalja, a Plenković i Tomašević možda dođu u priliku da ih Zagrebom malo provozi robot.

Jeli doista moguće da će nas taksiji bez vozača voziti Zagrebom za dvije godine, pokazat će vrijeme.

Podijeli