Najavljen drugi Global Game Jam u Novskoj

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Hrvatski game developeri će od 3. do 5. veljače imati priliku odgovoriti na veliki izazov. Inkubator PISMO powered by A1, drugu godinu za redom organizira hrvatsku inačicu svjetskog natjecanja u izradi videoigara - Global Game Jam. Radi se o natjecanju gamedev timova u izradi videoigara za 48 sati, koje će se održati u novljanskoj dvorani srednje škole.

Tiskovnu konferenciju povodom najave GGJ-a otvorila je Ivana Matanović iz inkubatora PISMO powered by A1, koja je tom prilikom predstavila suorganizatore natjecanja, sponzore i medijske pokrovitelje među kojima je ponovno i VIDI.

Ove godine, u organizaciji  Global Game Jama inkubatoru PISMO će pomoći Hrvatska udruga proizvođača videoigara HU Iz Vi, čiji će predsjednik Dominik Cvetkovski budno paziti što se događa na natjecanju, kako bi sve bilo regularno i kako bismo i ove godine mogli doći do fantastičnih igara za koje ne možete vjerovati da su izrađene za samo 48 sati.

Andreja Šeperac, ravnateljica regionalnog koordinatora SMŽ otkrila je novčane nagrade koje čekaju tri najuspješnija tima, pa će tako prvoplasirani osvojiti 1.200 eura, Nintendo i šestomjesečnu pretplatu na časopis VIDI, drugi 500 eura, Nintendo i šestomjesečnu pretplatu na VIDI, a treći 300 eura, Nintendo i šestomjesečnu pretplatu na VIDI.

Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska, ukazala je da je GGJ samo jedan od projekata poticanja razvoja gejminga u Hrvatskoj koji provodi A1, dok je Stjepan Šmit, direktor poznatog gaming branda White Shark, također jedan od onih koji će nagraditi natjecatelje svojim proizvodima koji se osim kvalitetom odlikuju i snažnom ekološkom komponentom, obzirom da White Shark sponzorira istraživanja mora i zaštitu morskih vrsta poput morskih pasa, koji se prema Stjepanovim riječima, neopravdano smatraju puno opasnijima nego što to u stvarnosti jesu.

Ove godine će na raspolaganju natjecateljima ponovno biti chill zona u kojoj će natjecatelji moći malo predahnuti predahnuti od programiranja. Uz isprobavanje racing chaira, bit će tu i gaming stol za igranje mobilnih igara, ali i kutak za kviz. Naime, pub kviz seli se u dvoranu i postaje chill kviz sa giweavajem u koji se uključuje White Shark.

Tomislav Kotnik, glavni urednik i osnivač VIDI-a te medijski pokrovitelj ovog događaja, okupljenima je rekao svoje viđenje ovog natjecanja.

"Za nas je velika čast biti partner u ovom događaju koji je svake godine sve značajniji. Mi ćemo medijski podupirati pobjednike ovog izvrsnog natjecanja kroz naše tehnološke medije, a posebno ukoliko žele nastaviti raditi i razvijati se kao novi game developer start-up na hrvatskoj developerskoj gaming sceni jer smo to kao mediji radili i prije.

Naša misija je pomoći svim hrvatskim tehnološkim tvrtkama da postanu snažni igrači i pokažu da je moguće napraviti uspješnu globalnu tehnološku priču u maloj zemlji i malom mjestu, baš kao što su napravili mnogi drugi koje smo promovirali u njihovim počecima ne tražeći ništa zauzvrat.

Možemo sada reći i da ćemo pobjednike ovog natjecanja uključiti kao savjetnike u razvoj naše gemificirane obrazovne platforme na kojoj upravo radimo i testiramo u osnovnim školama", izjavio je Tomislav Kotnik.

Prijave na natjecanje još uvijek su otvorene putem službene stranice. Dvije su kategorije natjecanja, odrasli i srednjoškolci, a ukoliko ste zainteresirani ali nemate svoj tim, prijavite se a organizatori će vam pomoći oko formiranja tima. Za svih 48 sati natjecateljima su osigurali hranu i piće, kao i računala za prvih 40 prijavljenih.

Pitali smo Dominika Cvetkovskog ima li kakvih promjena u pravilima natjecanja ove godine u odnosu na prošlu, na što nam je rekao da će glavna tema GGJ-a sada biti poznata već u ponedjeljak 30. veljače, što znači da će sudionici imati na raspolaganju malo više vremena za pripreme.

"Pored toga, organizacije iz raznih zemalja imat će mogućnost napraviti svojevrsni 'twist' vezan uz temu pa će naslovu glavne teme moći dodati 'podvrstu' teme, odnosno proširiti glavnu temu svojom specifičnom kategorijom, rekao nam je Dominik.

Držimo fige svim natjecateljima i želimo im da ponovno osvjetlaju obraz hrvatskog gamedeva!

Podijeli