Dražen Oreščanin: Dan poslije COVID-19 je prilika za IT

image

Odmah po izbijanju COVID-19 pandemije koja je potresla i ekonomsku stabilnost Hrvatske i svijeta, dvadesetak malih, mikro i srednjih poduzetnika pokrenulo je na Facebooku Incijativu Glas Poduzetnika .

U samo nekoliko dana inicijativi se pridružilo više od  20 tisuća  hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzetnika (sada broji više od  100 tisuća  hrvatskih tvrtki) s ciljevima poboljšanja komunikacije između svih ugroženih poduzetnika i Vlade, komunikacije sa medijima i ukazivanja na nužne i hitne mjere uz čiju pomoć bi sutra imali šansu...

image

Odmah po izbijanju COVID-19 pandemije koja je potresla i ekonomsku stabilnost Hrvatske i svijeta, dvadesetak malih, mikro i srednjih poduzetnika pokrenulo je na Facebooku Incijativu Glas Poduzetnika.

U samo nekoliko dana inicijativi se pridružilo više od 20 tisuća hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzetnika (sada broji više od 100 tisuća hrvatskih tvrtki) s ciljevima poboljšanja komunikacije između svih ugroženih poduzetnika i Vlade, komunikacije sa medijima i ukazivanja na nužne i hitne mjere uz čiju pomoć bi sutra imali šansu ponovo dignuti poslovanje i pospješiti ekonomski oporavak.

Ukazujući na rezultate ankete po kojima je većina poduzetnika izjavila da ne mogu "preživjeti" dulje od 3 mjeseca, Inicijativa je Vladi RH uputila zahtjev kojim je tražila donošenje hitnih mjera za spas radnih mjesta realnog sektora i konačnog pokretanja oporavka. U tom dokumentu su između ostaloga tražili oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca, oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca i moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci.

Pored toga tražili su i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike koje uključuju trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati, trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva, pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke. Vlada je relativno brzo reagirala na ovaj zahtjev ili bolje rečeno apel poduzetnika za spas hrvatskog gospodarstva i donijela mjere koje su bile u skladu s onim što je tražila Inicijativa.

U međuvremenu, Inicijativa je postala udruga, a mi smo odlučili upitati njezinog izvršnog direktora Dražena Oreščanina o razlozima zbog kojih su se odlučili postati udruga i o budućnosti njezinog djelovanja.

VIDI: Inicijativa Glas poduzetnika je uspjela napraviti nešto što nisu uspjeli niti HGK i HOK sa višestruko većim vlastitim ljudskim resursima u komunikaciji prema Vladi RH a posebice u pravovremenom artikuliranju potreba poduzetnika u Hrvatskoj vezanom uz COVID-19. Što mislite da je razlog tome?

Dražen Oreščanin: Ja ne bih rekao da smo to mi napravili, to je bio više neki zajednički trud. Ono što je najbliže istini je da smo mi prvi reagirali jer smo kao poduzetnici vrlo brzo uvidjeli da će odgoda potraživanja umjesto otpisa donijeti val otkaza i produbiti krizu. Inicijalne izjave i HKG i HOK i HUP-a su bila da su prve mjere Vlade dobre i da ih podržavaju, jer su u njihovu pripremu bili uključeni. Naš stav je dijelila nekolicina ekonomskih stručnjaka u početku, a u roku nekoliko dana su i svi ostali, pa čak i političke stranke, shvatili da je vrag odnio šalu i počeli su se zalagati za otpis a ne odgodu. Svi su to naravno predstavljali kao vlastite mjere, a nas su elegantno izbjegavali čak i spomenuti, što baš i nije lijepo od njih. Na svu sreću, mi ne patimo od nekog velikog ega, nama je bitno da su mjere donesene i da su radna mjesta za sada sačuvana, a neka si tko god hoće pripisuje zasluge, mi znamo što je bilo, a sigurni smo da to zna i javnost, jer su svi mediji zaista od početka pružili veliku podršku našoj inicijativi.

VIDI: Jeli sada osnivanje udruge put ka inicijativi da se dokine obveza poduzetnicima da moraju biti učlanjeni u HGK ili HOK te da mogu biti primjerice članovi neke druge udruge za koje misle da će bolje braniti njihove interese poput „Glasa poduzetnika“ ukoliko žele?

Dražen Oreščanin: Osnivanje Udruge Glas Poduzetnika ide u smjeru da se konačno uspostavi organizacija koja će zastupati mikro, male i srednje poduzetnike i njihove zaposlenike, jer takve organizacije u Hrvatskoj nije do sada bilo. Primjerice, u USA već 80 godina postoji National Small Business Association, a u Njemačkoj postoji Verband der Gründer und Selbstständigen Deutschland (VGSD) i te organizacije imaju desetke tisuća članova. Vjerujemo da smo kroz ova prva dva tjedna dokazali da ćemo se zaista boriti za interese naših članova. Naš stav je već godinama da članstvo u komorama treba biti na dobrovoljnoj bazi i vjerujemo da će ova kriza biti okidač promjena koje će ići u tom smjeru.

Cijeli intervju s Draženom Oreščaninom možete pročitati na ovoj poveznici.

Podijeli