DORS/CLUC 2023 okupio stručnjake otvorenog koda

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Pod sloganom „Borci za slobodu“, održana je ovogodišnja DORS/CLUC konferencija. Ovo je već 28. put da se profesionalci otvorenog koda okupljaju u Hrvatskoj kako bi promovirali značaj i vrijednost otvorenog softvera. Gotovo da i ne postoji startup, manja ili srednja tvrtka da barem dio svog poslovanja ne temelji na softveru otvorenog koda i dok su inženjeri i IT stručnjaci svjesni njegove velike vrijednosti, o njemu se malo priča u širim krugovima.

Značaj DORS/CLUC konferencije je velik. Radi se o vrlo tehničkoj konferenciji orijentiranoj na IT profesionalce, sistemske inženjere i profesore informatike.

Znači da su sva predavanja vrlo konkretna i bave se značajnim temama o razvoju, primjeni i korištenju softvera otvorenog koda.

Osim predavanja koja se održavaju u dvije katedre, važno je napomenuti da su održane i brojne radionice, od kojih bi izdvojili AI i strojno učenje u Pythonu, analizu grafova, radionicu o Linuxu, te naravno, mladima najprivlačniju konferenciju, kako postati game developer u 60 minuta koristeći VIDI-X mikroračunalo.

Sva predavanja su održana na engleskom jeziku, kako bi i brojni posjetitelji iz inozemstva imali priliku čuti o novostima u svijetu otvorenih računalnih sustava. Osim brojnih stručnjaka, koje smo prepoznali s ranijih konferencija, DORS/CLUC je okupio i brojne zainteresirane studente FER-a, koji su iskoristili priliku kako bi ugrabili 'merch' i predstavili se nekom od izlagača, cijenjenim kompanijama koje i u svom radu koriste otvoreni kod.

Ljubitelji otvorenih računalnih sustava su vrlo homogena zajednica, izuzetno pristupačna, koja zajedno promovira otvoreni kod i traži rješenja za vrlo teške probleme, kao što su održivi razvoj, transparentnost i meritokracija, digitalna suverenost i sigurnost

Upravo tih tema su se uhvatili brojni predavači. Zanimljivo je čuti da vlade u znatno bogatijim i razvijenijim državama Zapadne Europe i same koriste rješenja zasnovana na otvorenom kodu i promoviraju takav način razmišljanja, budući da imaju veliku odgovornost prema svojim građanima i poreznim obveznicima. 

DORS/CLUC je održan 11. i 12. svibnja, te je okupio brojne stručnjake koji su osim predavanja bili dostupni za sva pitanja u predahu za kavu u pauzama bogatog programa konferencije. 

S jednim od predavača smo razgovarali o gorućoj temi generativnog AI-a i stajalištu open source zajednice prema toj temi. 

Intervju s Hans de Raadom, kao i više o konferenciji, pročitajte u nadolazećem broju Vidija.

Podijeli