Dodijeljene nagrade za izvrsnost u programiranju

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Na festivalu hrvatske programerske izvrsnosti i svečanosti pod nazivom + 1 Izvrstan za Bolju Hrvatsku – Najbolji uz najbolje, u utorak 6. veljače u dvorani Vijenac na Kaptolu 29A okupilo se tri stotine djece, mladih i njihovih obitelji. 

Nagradama su obuhvaćena različita vrijedna postignuća, učenička, mentorska i druga, uz uzvanike iz različitih područja društvenog života te brojne obitelji koji su svi okupili oko istog cilja: „+1 izvrstan za bolju Hrvatsku“. 

Među dobitnicima su velika imena hrvatskog programiranja koje su predvodili Patrik Pavić, prvi Hrvat u povijesti u TOP 10 svih vremena na Međunarodnoj programerskoj olimpijadi (IOI), i Krešimir Nežmah, prvo europsko juniorsko zlato iz 2017., dobitnik šest priznanja, koji je nadahnuo novi val natjecateljskih programera, te Lara Semeš najbolja C++ natjecateljica u povijesti, i mnogi drugi.    

Programerski specijalisti, zaljubljenici koji žive programiranje i predvode usavršavanja učenika cjelogodišnjim voditeljskim radom u radionicama, pripremama i kampovima, dodijeljena su priznanja E-TO JE PRAVI MENTOR za stvaran rad u poticanju darovitih. Mentorsku elitu predvodili su Mihaela Piskač Opančar, profesorica, 4-struka pobjednica „ZRS Profa kupa“, koja je na državna natjecanja dopratila 78 učenika, uz 19 prvih, 19 drugih i 8 trećih mjesta te 30 plasmana među prvih deset, i Ivan Šego, mentor generacije „Nežmah-Pavić“. 

Osim programera, u prvom planu bile su i dovitljive autorske osobe kojima računalstvo nije životni poziv. Priznanje Zagrebačkog računalnog saveza Sisavac godine za neinformatičare godine primilo je četvero sjajnih ljudi koji žive hrvatske i europske vrijednosti, te svojim radom pokazuju svakom od nas kako postati +1 izvrstan za Bolju Hrvatsku. 

Neinformatičarima godine proglašeni su Herman Vukušić, zapovjednik konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koji je ugrozio vlastiti život kako bi sudjelovao u spašavanju 70.000 žitelja Lašvanske doline prije 30 godina. Uz njega, priznanje i medalju Sisavac godine dobili su Zlatko Dalić, Dino Jelusić i znanstvenica Vlatka Vukelić, i na taj način svoju izvrsnost stavili uz bok mladih programera. 

Osima toga, predstavnici triju generacija roditelja, Franjo Kićić, Ljerka Nežmah i Tihomir Katić predali su Zagrebačkom računalnom savezu spomen priznanja na nevjerojatne rezultate koje su postizala njihova djeca: 35 od 36 pobjeda na državnim natjecanjima (2006-2008), te 34 od 36 prvih mjesta (2019-2021), i 12 od 12 pobjeda na juniorskim hrvatskim olimpijadama od osnutka 2012. do 2023. godine. 

Dobitnik Nagrade ZRSObit Zagrebačkog računalnog saveza za životno djelo bio je Branimir pl. Makanec, velikan računalstva u Hrvata, počasni predsjednik Saveza od 2005. godine, od kojeg je sve i krenulo prije šezdesetak godina. Zbog iznenadne bolesti Nagradu mu nije mogao uručiti Zlatko Dalić, već su je preuzeli Zorislav Šojat iz Instituta Ruđer Bošković, jedan od omiljenih Branimirovih učenika, i Rikard Dimić, predsjednik Saveza, uz obvezu da mu je uruče čim to bude moguće. 

Kao vanserijski predstavnici dviju generacija mladih koji se nastavljaju na Makančev rad, Nagradu za životno djelo dobili su i najbolja mentorica u povijesti profesorica matematike Mihaela Piskač Opančar, mentorski genij u Hrvata, i Patrik Pavić, živa legenda natjecateljskog programiranja, koji se od ukupno 9200 programera od osnutka olimpijade 1989., uvrstio u IOI TOP 10 svih vremena.

Osim festivala hrvatske izvrsnosti, u predvorju Nadbiskupijskog pastoralnog instituta bila je postavljena ZRSObit izložba o postignućima darovitih.

Podijeli