Croatia Girl Geek Dinners: Okupljanje žena koje vole tehnologiju

  • Objavljeno u Hrvatska
image

U Hrvatskoj se po prvi puta, po uzoru na mnoga Girl Geek Dinners inozemna druženja, okuplja zajednica žena koje vole tehnologiju, inovacije, računarstvo, gadgete, video igre, programiranje ili su jednostavno radoznale i otvorene prema novim komunikacijskim kanalima.

Susreti girl geek djevojaka održavaju se diljem svijeta, u gotovo sto gradova, a okupljaju žene koje se nalaze kako bi se povezale uživo te razmijenile mišljenja i iskustva o tehnološkim ili poslovnim temama u opuštenom okruženju.

Za ideju je zaslužna softverska inženjerka iz Londona, Sarah Lamb, kojoj je dosadilo biti jedina žena na tehnološkim okupljanjima te se odlučila na organizaciju druženja s ciljem promoviranja prisutnosti žena u ICT industriji.

“ večerama mogu prisustvovati i muškarci, no samo na poziv jedne od registriranih sudionica ”

Inauguracijski Girl Geek Dinners Hrvatska održava se 30. studenog u Matis Absolut Lounge baru, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb, s početkom u 18:30 h. Pozvane su sve žene koje su dio ICT zajednice, ali i one koje žele doprinijeti promicanju prisutnosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, studentice i profesorice informatičkog ili računarskog usmjerenja, programerke, web dizajnerice i sve one koje se osjećaju dijelom girl geek zajednice.

Organizatorice su uz pomoć sponzora, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i tvrtke Sony Ericsson Hrvatska, osigurale besplatan ulaz za 100 sudionika uz prethodnu prijavu na službenim stranicama Girl Geek Dinners Hrvatska.

Sudionice očekuje zanimljiv i zabavan program tijekom večeri, a večerama mogu prisustvovati i muškarci, no samo na poziv jedne od registriranih sudionica i uz prethodno odobrenje organizatorica, uzimajući u obzir broj raspoloživih mjesta.

“Girl Geek Dinners je savršena prigoda kako bi se žene koje vole tehnologiju upoznale, razmijenile ideje, podijelile iskustva i nadasve povezale. Čim smo se prihvatile organizacije iznenadio nas je veliki interes djevojaka u ovoj novootkrivenoj zajednici. Ideja nam je organizirati ovakva druženja češće, a kad procijenimo da postoji interes lokalnih girl geek djevojaka u ostalim gradovima nastojat ćemo organizirati koji susret izvan Zagreba„ izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Poticanje žena na razvoj u IT industriji kao jedan od glavnih ciljeva GGD zajednice ujedno je i tema prvog okupljanja.

Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, ovom će prilikom predstaviti istraživanje o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu koje Ured provodi već drugu godinu zaredom kako bi upozorili na važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru.

Ivana Nižetić Kosović, znanstvena novakinja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, će se osvrnuti na stvarnu situaciju zastupljenosti žena u nastavnom osoblju i studentima fakulteta koji pružaju računarsku i informatičku naobrazbu.

Iz poslovnog svijeta će im se pridružiti Renata Pavletić Mužak, direktorica tvrtke ESKA i uspješna poslovna žena s dugogodišnjim radnim iskustvom na nekim od ključnih pozicija u IT tvrtkama.

Svim pripadnicama ljepšeg spola želimo ugodno druženje i nadamo se kako će ih vremenom biti sve više, jer  je svijet tehnologije i ICT-a bez njih poprilično dosadan i "geekičan" u negativnom smislu.

Važna napomena: Žene koje se okupljaju u Girl Geek Dinners druženjima nikako nemojte zvati "geekete" jer ih to vrijeđa.

Podijeli