Atraktivan projekt za hrvatske studente računarstva

  • Objavljeno u Hrvatska
image

Visoka škola za primijenjeno računarstvo, članica Algebra grupe, pokrenula je međunarodni projekt "Mobilnim rješenjima poboljšajmo svijet" pod pokroviteljstvom tvrtke Microsoft Hrvatska, čiji je cilj okupiti i obučiti najperspektivnije studente računarstva u regiji kako bi se potaknulo na inovativnost i razmjenu znanja.

Zimska škola razvoja na Microsoftovoj Windows Phone 7 platformi koja se održava već početkom siječnja 2012. prva je faza projekta te podrazumijeva četverodnevno profesionalno školovanje kako bi svi sudionici, pod vodstvom vrhunskih stručnjaka, mogli usvojiti stručna znanja za razvoj modernih mobilnih rješenja.

Visoka škola za primijenjeno računarstvo ovim će projektom od 3. do 6. siječnja okupiti dvadesetak studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije te im kroz intenzivnu profesionalnu obuku i mentorski rad približiti najatraktivnije tehnologije iz svijeta mobilnih aplikacija.

Polaznici zimske škole su studenti računarstva s osnovnim poznavanjem Microsoft .NET, C# i Visual Studio razvojne okoline. U vrhunskim računalnim radionicama polaznicima će se kroz intenzivan rad, pod vodstvom priznatih stručnjaka, približiti neke od najatraktivnijih tehnologija današnjice koje se tiču mobilnih aplikacija.

Cilj projekta je obučiti ih i potaknuti na izradu vlastitih modernih rješenja na Microsoftovoj Windows Phone 7 platformi te ista rješenja po završetku projekta komercijalno ponuditi stručnoj i poslovnoj zajednici.

Sa studentima će na samom osmišljavanju i realizaciji rješenja raditi Tomislav Buljubašić, menadžer za inovacije i tehnologije u Siemensovom Communications, Media and Technology odjelu, Marko Sever, Academic Developer Evangelist iz Microsofta i mentor Imagine Cup timova te Andrej Radinger, Microsoft MVP za mobilne tehnologije i predavač na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo.

Prvi dio zimske škole posvećen je samom upravljanju inovacijama i mogućim smjerovima osmišljavanja novih proizvoda i usluga, dok su sljedeći dani posvećeni tehnološkom školovanju u cilju realizacije zamišljenog softverskog proizvoda.

Teme koje će se obrađivati kreću od osnovnih elemenata razvoja softvera, razvoja korisničkog sučelja, komunikacije softvera s elementima pametnog telefona (kamerom, GPS-om, žiroskopom, akcelerometrom…), povezivanja s geografskim Bing mapama, rada s bazama podataka i Cloud servisima pa sve do distribucije putem Marketplacea.

Nakon intenzivnog programa školovanja, studenti će s idejom vlastitog projekta, po povratku na matične institucije sustavno raditi na rješenjima. Korištenjem kolaboracijskog sustava Visoke škole bit će u stalnoj vezi s mentorima i drugim sudionicima projekta te postupno izrađivati svoja rješenja.

Stručni žiri će sredinom ožujka pregledati i ocijeniti sve radove, te izabrati najbolji koji će nagraditi Windows Phone 7 uređajima i javnim predstavljanjem na međunarodnoj konferenciji Mobility Day koja se održava u rujnu iduće godine u Zagrebu. Pobjednička aplikacija biti će plasirana i na globalno tržište kroz Windows Phone Marketplace te će na taj način biti dostupna svim korisnicima Windows Phone 7 pametnih telefona, bilo gdje u svijetu.

Rokovi projekta vremenski su usklađeni s terminima međunarodnog Microsoftovog studentskog natjecanja "Imagine Cup 2012" čime se studentima pruža mogućnost za sudjelovanje na ovom prestižnom natjecanju na kojem redovito sudjeluje preko 300.000 studenata iz više od stotinu zemalja, a čije se finale održava u srpnju 2012. u Australiji.

Za više informacija o međunarodnom projektu "Mobilnim rješenjima poboljšajmo svijet" posjetite službenu stranicu projekta.

 https://www.racunarstvo.hr/en/mobile_solutions.aspx

Podijeli