Najveći QR kod na svijetu

image

Kanadska obitelj Kraay iz Lacombe, Alberta, poznata po svojim crtarijama u žitu koje predstavljaju zanimljive uzorke, slike ili logotipe, ovoga je puta nadmašila svoje dosadašnje radove, izradom najvećeg QR koda na svijetu, koji je vrlo brzo završio u Guinessovoj knjizi rekorda.

Nakon 13 godina izrade slika u žitu, poput ogromnog logotipa hokejaške momčadi Edmonton Oilers, Kraayevi su izradili QR kod u polju žita veličine 1,1 x 1,1 kvadratnih milja (1,77 km2), koji možete očitati pomoću pametnog telefona s fotoaparatom i odgovarajućom aplikacijom, pod uvjetom da se vinete u nebo helikopterom, skočite padobranom iz zrakoplova, ili eventualno pošaljete bespilotnu letjelicu opremljenu kamerom.

Ako ste to u mogućnosti učiniti i očitati QR kod, on će vas odvesti na web stranicu Kraayeve farme, ali i na World's Largest QR Code stranicu Guinessove knjige rekorda.

Kada smo napravili QR kod i vinuli se prvi puta u zrak helikopterom, nije se mogao učitati. Stoga smo više puta trebali slijetati kako bismo ugazili i pokosili žito i dobili dovoljno dobar kontrast da bi ga mogli učitati. Poslije su došli ljudi iz Guinessa, kojima je to iz prve pošlo za rukom i ubrzo nam je stigao njihov certifikat, izjavila je Rachel Kraay koja je osmislila ovaj projekt. 

Eto vam izazova, nadmašite Krayove i uđite u knjigu rekorda vlastitim najvećim QR kodom na svijetu, no nemojte gaziti tuđe žito

Možda niste znali: QR kod 

QR kod (kratica od engl. Quick Response kod, odnosno brzi odgovor) tip je matričnog barkoda (ili dvodimenzionalnog koda) koji je prvotno osmišljen za autoindustriju. Relativno nedavno, sustav je postao popularan i izvan autoindustrije zbog svoje brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka.

 Kod se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini.

Kodirane informacije mogu se sastojati od bilo kakvih podataka (npr. binarnih, alfanumeričkih, Kanji simbola, i dr.).

QR kod je osmislila Toyotina podružnica Denso Wave 1994., a danas je najpopularniji dvodimenzionalni bar kod. QR kod je dizajniran kako bi se omogućilo njegovo brzo dekodiranje.

QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom Internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu preuzeti s Interneta.

Podijeli