Linus Torvalds: Srednji prst Nvidiji

image

Linus Torvalds, tvorac popularnog operativnog sustava otvorenog koda Linux, nedavno se pojavio na jednom hakerskom okupljanju u Finskoj i prosuo velike količine žuči na poznatog proizvođača hardvera, tvrtku Nvidia.

Torvalds je Nvidiju nazvao najgorom pojedinačnom tvrtkom s kojom je zajednica Linux developera imala posla“, požalivši se da se proizvođač čipova nije nimalo potrudio omogućiti da njegov open source operativni sustav radi na njihovom hardveru.

U jednom trenutku Torvalds se okrenuo ka kameri koja je snimala njegov nastup i ispalio najžešći verbalni projektil koji se ikada mogao čuti u javnosti od strane nekog ICT gurua: Nvidia, fuck you!

Dvorana je nakon ove njegove izjave popraćene adekvatnom gestom s ispruženim srednjim prstom, doslovce eruptirala od oduševljenja, a pljesak i smijeh svih okupljenih Torvaldsu su jasno poručili da je pogodio pravu žicu.   

Torvalds je ovo izvalio nakon što je jedna članica skupa rekla kako je prije dvije godine kupila Nvidijinu grafičku karticu, nakon čega je bila prisiljena sama napraviti softverske drivere kako bi je mogla koristiti na Linuxu.

Svi se igramo u istom pješčaniku. Zbog čega ne možemo biti pristojni jedni prema drugima, rekla je ona, nakon čega je Torvalds izjavio: Znam točno o čemu govoriš. Nvidia je jedna od najvećih crnih točaka među proizvođačima hardvera, što je doista žalosno jer pokušava prodavati čipove, velike količine čipova na tržište Androida, čime je očito aludirao na činjenicu što Nvidia postiže velike uspjehe s Googleovim operativnim sustavom koji se temelji na Linuxu.

Nakon toga je izbacio spomenuti verbalni projektil, da bi potom pokušao malo stišati strasti, možda shvativši da je ipak pretjerao: Nemojte me krivo shvatiti. Ne kažem da su druge tvrtke savršene. One ne osjećaju da je Linux dovoljno veliko tržište. Mi tu ne možemo ništa učiniti. To je život.

Potom je na zub malo uzeo Microsoft, rekavši kako je Linux jedini operativni sustav koji koristi isti kernel na svim uređajima. Nitko to nije prije omogućio. Microsoft kaže da oni nastoje napraviti jedan kernel za sve inačice Windowsa 8. Oni lažu. Oni su full of shit, rekao je Torvalds u svojem stilu. 

Reakcija Nvidije 

Nvidija je povodom ovog Torvaldsovog pristupa izdala političko priopćenje u kojem je rečeno da oni razumiju potrebu nekih ljudi za podršku Linux kernelu, te su odlučili podržati Linux na svojim GPU-ima prilagođavanjem koda Nvidije, radije nego koda Linuxove infrastrukture. Mada to ne može svakog zadovoljiti, to omogućuje konzinstentnost GPU iskustva svim našim korisnicima, kaže Nvidia, dodavši kako korisnici Linuxa imaju podršku na širokoj paleti GPU-a, uključujući zadnji Geforce Quadro i GPU-ove klase Tesla za prijenosne i desktop platforme

Naši driveri za te platforme se redovno nadograđuju, a tijekom prve polovice ove godine smo izdali već 7 nadogradnji za Linux. Zadnji Linux driveri se mogu preuzeti na adresi www.nvidia.com/object/unix.html, stoji u priopćenju Nvidije.

U nastavku priopćenja Nvidia je rekla kako predstavlja aktivnog sudionika u ARM Linux kernelu, pa je tako učinila ponajviše od svih za posljednji ARM kernel 3.4 koji će se koristi za buduće Linux, Android i Chrome distribucije, dodavši kako je jedan od njihovih ključnih ciljeva omogućiti GPU iskustvo na svim platformama za sve svoje korisnike.

Iskreno rečeno, očekivali smo da će se Nvidija malo obrušiti na samog Torvaldsa, kako bi vam mogli prenijeti malo prizemniju polemiku, no vjerojatno je neka visoka korporativna glava odlučila da se tvorcu Linuxa nikako ne bi smjelo odgovoriti na isti način, jer bi to samo pojačalo bijes Linux zajednice.

VIDEO - Linus Torvalds: Nvidia FU!