Kako miriši vaš e-mail?

image

Mada se ovdje ne radi o složenom 4D iskustvu uživanja u multimedijalnim sadržajima poput Smellita o kojem smo nedavno pisali, ovaj proizvod koji razvijaju britanski inovatori zaslužuje svoj spomen.

Britanski stručnjaci izFoundrya i Mind Digitala, proizveli su uređaj koji svakoj vašoj aktivnosti na internetu može dodati drugi miris.

Na primjer, spojite se na Facebook i dok boravite na njemu, oko vas se širi miris cvjetne livade. Potom otvorite novi e-mail vama drage osobe i osjetit ćete miris njezinog parfema ili dezodorana. I na kraju, spojite se na vidi.hr, otvorite najnoviju vijest o nekom appleovom uređaju, a oko vas se počne širiti miris voćnjaka punog zrelih jabuka...

Tehnološki ideja izgleda poprilično zanimljivo. U uređaj pod nazivom Olly možete stavljati male izmjenjive spremnike-ladice s raznim mirisima, a potom ih softverski dodjeljivati određenim aktivnostima koje provodite na internetu ili za računalom općenito.

Ukoliko vam 4-5 spremnika koje ćete dobiti uz uređaj neće biti dovoljno i želite svoje internet seanse obogatiti s više mirisa, autori navode kako ćete moći dodavati nove i slagati ih u svojevrsne rackove.

Kada se spojite na računalo i pokrenete određeni predefinirani program ili aplikaciju, Olly će povući spremnik na centralno mjesto, otvoriti ga i kroz njega propuhivati zrak koji će vam dovesti određeni miris u sobu.

Zanimljivo je kako je ova tehnologija u cijelosti Open Source, što znači da će vam autori pomoći da sami proizvedete sve dijelove potrebne za izradu Ollya. Jedini problem bi vam mogla predstavljati činjenica da za neke dijelove morate posjedovati 3D objektni printer.

Za više informacija o Ollyu posjetite ovaj link.

Podijeli