Identos ID50: Čuvar vaših passworda

image

Kako bismo održali svoje podatke i datoteke sigurnima, potrebno ih je zaštititi jakim lozinkama. Svi stručnjaci za računalnu sigurnost suglasni su u ocjeni kako je najbolje imati različitu šifru za svaki servis koji koristimo, dugu i do 16 znakova.

No lako je to reći, ali tko će zapamtiti sve te silne lozinke kad ih ima toliko puno? Živimo u svijetu koji se ubrzano digitalizira. Zaporke nam trebaju za pristup e-mailu i WiFi-u, društvenim mrežama poput Facebooka, bankovnim računima, online trgovinama, servisima u oblaku i još puno toga.

Na svu sreću, u tome nam može pomoći gadget pod nazivom Identos ID50 koji dolazi u formi USB sticka koji utaknete u računalo. On će zapamtiti sve lozinke koje ubacite u njega i držati ih na sigurnom zahvaljujući 128-bitnom AES enkriptiranju.

Kako biste pristupili svim lozinkama, trebate zapamtiti tek jedan jedini PIN za otključavanje uređaja koji sami zadate, a nakon toga ID50 automatski povlači i ubacuje lozinke čim ih web stranica ili servis kojem pristupate zatraže.

Dodatnu razinu sigurnosti Identos ID50 gadgetu pruža ugrađena hardverska zaštita. Ukoliko neovlašteni korisnik četiri puta unese pogrešni PIN, čip za kriptiranje će uništiti sve osjetljive informacije, pa je stoga važno da nikad ne zaboravite PIN.

Identos ID50 radi s recentnim izdanjima Microsoftovih Windowsa, od sedmice do desetke, te nudi podršku za popularne preglednike Chrome i Firefox.

Uređaj može zaprimiti do 512 lozinki pa vjerujemo da ćete jednom zauvijek biti mirni ako ga nabavite kod Conrada po cijeni od 352,50 kn.

Samo vas molimo da ne postavite PIN "12345" ili učinite nešto još gluplje poput zapisivanja PIN-a na futrolu gadgeta, jer će vam onda sve biti uzalud.