Hoćemo jasniju politiku zaštite privatnosti!

image

Tako je nakon tri mjeseca proučavanja ocijenio povjerenik za zaštitu podataka u Irskoj gdje Facebook ima svoje međunarodno sjedište. Pregled napretka u vezi ispunjavanja preporuka provest će u srpnju 2012. godine.

Ukoliko Facebook ne bude poštovao preporuke, prijeti mu novčana kazna. U svojem je izvješću povjerenik Facebook obvezao na jednostavnija pojašnjenja politike zaštite osobnih podataka i lakši pristup i vidljivost tih politika.

Uz to, korisnicima mora osigurati bolje mogućnosti da na temelju dostupnih informacija sami donose informirane odluke. Facebook mora u roku od 40 dana svakom svojem korisniku ili pojedincu koji nije korisnik posredovati sve podatke koje ima o njima – ukoliko korisnici to zatraže.

Napredak očekuje i na području informacija korisnika o tome što se događa s izbrisanim tj. odstranjenim sadržajima, kao što su stranice korisnika, izbrisane objave ili zahtjevi za prijateljstvo.

Povjereniku je neprihvatljivo da Facebook informacije o tome na koje su oglase korisnici kliknuli čuva na neodređeno vrijeme. U Facebooku su već odgovorili da će te podatke sada čuvati samo dvije godine.

Do proučavanja je došlo nakon serije pritužbi od strane austrijskog studenta Maxa Schremsa i njegove skupine za pritisak Europe-versus-Facebook, norveškog savjeta za zaštitu potrošača i drugih pojedinaca. Schrems je svoju kampanju pokrenuo nakon što je od Facebooka kao odgovor na zahtjev za svim podacima koje čuvaju o njemu šokiran dobio 1222 stranice informacija. Među njima su bile fotografije, tekstove i objave stare nekoliko godina za koje je mislio da ih je obrisao.

Podijeli