Čvrsti čamac na rasklapanje nosite u naprtnjači

image

Još malo i stiže nam dugo i toplo ljeto, te će veliki broj stanovnika Hrvatske pohrliti na more, kako bi barem nekoliko dana uhvatili malo sunca i uživali u bistroj vodi Jadrana.

Većina nas kontinentalaca pri dolasku na more čeznutljivo gleda lokalne galebe kako plove duž obale u manjim ili većim brodicama, te si priželjkuju kako će jednog dana kupiti kakvu malu barku i omogućiti si šire razgledavanje najljepše obale na svijetu.

Oni koji si ne mogu priuštiti kakav gliserčić ili barem plastični čamac, obično razmišljaju o nekom gumenjaku, no oni manji nisu puno bolji od običnih jastuka na napuhavanje (luftića), dok oni malo veći (s drvenim dnom) predstavljaju popriličan trošak i stvaraju probleme s transportom, jer za njih morate imati i odgovarajuću auto prikolicu. Potom, kada ih dovedete na more, ukoliko nemate osiguran vez, svakodnevno vađenje iz vode i napuhavanje vam ubiju volju za plovidbom, pa nakon nekoliko isplova obično završe zauvijek u kakvom podrumu ili garaži.

Rješenje koje razvijaju britanski studenti dizajna, neće revolucionizirati pomorski promet, ali bi svim vikend moreplovcima moglo znatno uljepšati boravak na morima i jezerima.

Ekipa s Kraljevskog koledža u Londonu proizvela je plastični čamac veličine 2,5m x 1,5m koji se poput origami brodića od papira rasklapa i učvršćuje u samo nekoliko minuta, nakon čega jedna do dvije osobe mogu odmah zaploviti i glumiti pomorske vukove, a posebno bi njime mogli biti oduševljeni ribiči koji svoj hobi upražnjavaju na mirnim vodama.

Studenti su svoj Foldboat proizveli u dvije inačice, jednu koja se može presavinuti tako da doslovce stane u naprtnjaču, te drugu malo luksuzniju koja se može složiti u flat formu i transportirati u standardnom prtljažniku automobila, a uz čamac dobijete i udobne nepromočive jastuke.

Prema testovima koje su obavili mladi inovatori, njihov Foldboat se može sklopiti i rasklopiti do 60.000 puta bez ikakvih pucanja plastike na mjestima gdje se nalaze šavovi, te će ga uskoro ponuditi tržištu po cijeni od 800 funti (7.554 kn) što otprilike odgovara cijeni gumenjaka slične veličine.

Uz čamac dobijete i praktična vesla, a što se motora tiče, preporučuju neki mali lagani električni vanbrodski motorić od 2 konja, mada će uskoro proizvesti još već i čvršći brodić na rasklapanje koji ćete moći opremiti i jačim benzinskim motorom, uz čiju pomoć ćete moći pomalo glisirati, a također razmatraju i inačicu s malim jedrom.

Više informacija o ovom origami čamcu potražite na službenoj stranici: https://www.foldboat.info.