S Pen stiže na Samsungove preklopne telefone

image

Prema "insiderskoj" informaciji iz Samsunga koju prenosi korejski medij Etnews , južnokorejska tvrtka želi proširiti podršku za S Pen olovku na čim više uređaja, a to će se odnositi i na iduću generaciju preklopnika sa savitljivim ekranom, odnosno na Galaxy Z Fold 3 , koji će biti izdan u trećem kvartalu ove godine. 

U ovom trenutku još nije poznato hoće li Samsung ugasiti svoj brand Galaxy Note uređaja, obzirom da podršku za S Pen širi na Galaxy S flagshipove (...

(1 Glasaj)

NOVI VIDI: Ultrabrzi SSD-ovi i Porsche Taycan infotainment

image

U prodaji je novi broj časopisa Vidi broj 296 s velikim testom SSD-ova, bogatom hardverskom rubrikom, How to vodičem za izradu podcast studija i super zabavnom temom o infotainmentu u prvom električnom Porscheu. I ova jesen prepuna je fenomenalnih noviteta na koje smo se bacili punom snagom da ne razmišljamo o pandemiji.

Usporedni test: NVMe SSD-ovi

SSD je od prvih sramežljivih primjeraka postao mainstream komponenta bez koje je moderno računalo nezamislivo. Od svog nastanka, postao je komponenta koja najviše ubrzava...

(1 Glasaj)

Od lidera do kopije - i natrag?

image

Tekst koji upravo čitate najbolje je započeti pogledom na prateću sliku o raširenosti korištenja preglednika (izvor statcounter.com, ali slične rezultate nude i drugi izvori). Dok je prije nepunog desetljeća Microsoftov preglednik Internet Explorer bio apsolutni lider na ovom području, zadnjih nekoliko mjeseci stigao je skoro na samo začelje istog poretka zajedno sa svojim nasljednikom Edge. Koliko je čitava situacija postala tragikomična po Microsoft najbolje govori „alternativni naziv“ koji je preglednik dobio kod dijela korisnika – „alat za preuzimanje Chrome preglednika“....

(1 Glasaj)

Rad s datotekama

image

Prije nego što objasnimo i nakon što poslije toga sami isprobate primjer opisan u današnjem nastavku serijala, dobar uvodni korak trebala bi biti instalacija svih u međuvremenu pripremljenih nadogradnji alata koji se koriste u ovom serijalu - Fluttera, Darta i samog Android Studija.

Budući da ovaj serijal traje već neko vrijeme, u međuvremenu se pojavilo nekoliko zbilja zanimljivih nadogradnji poput podrške za novu verziju Androida (Android Q Beta) ili preglednijeg prikaza struktura u programskom kodu (vidi prateću sliku). Dok se...

(1 Glasaj)

R za novu generaciju IT stručnjaka

image

U današnjem ćemo tekstu prezentirati primjer jednostavne analize podataka unutar sustava R. Podaci koje ćemo ovom prilikom koristiti dolaze zajedno s instalacijom sustava i sadržavaju skup podataka o cijenama prodanih kuća u gradu Amesu, Iowa u razdoblju od 2006. do 2010.

Dodatno, skup podataka moguće je pronaći i na drugim web stranicama poput https://lib.stat.cmu.edu/datasets/boston. Skup podataka sadrži brojne varijable o kvaliteti i količini fizičkih atributa stambenih kuća u Iowi prodanih u razdoblju od 2006. do 2010. godine. To su najčešće...

(1 Glasaj)

Najavljen DisplayPort 2.0

Početkom 2016. Organizacija za tehnološke standare VESA  predstavila je  DisplayPort 1.4 koji je postao „zlatni standard“, a on sljedeće godine polako odlazi u zaborav.

8K rezolucija, napredovanje VR tehnologije i sve više 4K monitora pri većim brzinama osvježavanja na stolovima korisnika iziskuju sve veću propusnost podataka za prijenos videa. 

Za razliku od prethodnika, tek najavljeni  DisplayPort 2.0 ima gotovo tri veću propusnost (77.4 Gbps za razliku od  25.92 Gbps ) što omogućuje podršku za mnogo veće rezolucije pri većim brzinama...

(1 Glasaj)

VIDEO: Novi 4 puta jači Xbox izlazi u prosincu 2020

image

Microsoft je prema očekivanjima na E3 sajmu najavio novu Xbox konzolu koja se razvija pod nazivom Project Scarlett.

Na žalost ekipa iz Redmonda nije pokazala radni prototip novog Xboxa, već nas je samo upoznala s onim što će konzola sadržavati i omogućavati, no to smo uglavnom već i prije znali. To znači da će Project Scarlett pogoniti specijalna inačica AMD Zen 2 procesora s pripadajućom arhitekturom, GDDR6 memorijom i AMD Navi grafikom sposobnom za isporučivati 8K grafiku, ray-tracing i 120...

(1 Glasaj)

Legendarni MX518 dobio reizdanje

image

Prebacimo se na 2005. godinu. Dolazite kući iz škole ili s posla, a na računalu vas čekaju Call of Duty 2 i Battlefield 2 koje, naravno, pokrećete pomoću Xfirea i uz klik legendarnog Logitechovog miša  MX518 .

Upravo je MX518 Logitech odlučio reizdati u identičnom obliku kao i prije 14 godina (već??), no s hardverom primjerenim za 2019. Nova inačica doći će sa 16k HERO senzorom i 32-bitnim ARM procesorom za super-brzi odaziv od jedne milisekunde.

G MX518 , kako...

(1 Glasaj)

CS:GO postao besplatan i dobio battle royale mod

image

Zahvaljujući igrama poput PUBG-a i Fortnitea, svijet pucačkih multiplayer igara u posljednjih se nekoliko godina jako promijenio. Takozvani battle royale stil igre u kojem se na jednoj velikoj mapi okupi veliki broj igrača (obično 100) koji se bore svi protiv svih sve dok jedan ne ostane kao pobjednik, mnogima je postao puno zanimljiviji od klasičnih obračuna u kojima se sukobljavaju samo dva tima .

Valve je stoga odlučio battle royaleom začiniti i jednu od najpopularnijih MP FPS igara na svijetu...

(1 Glasaj)

Odobren patent za mobitel sa 16 kamera

image

Za razliku od  Samsungovog A9 (2018) uređaja s četiri stražnje kamere dostupnog od ovog mjeseca LG-u je odobren patent uređaja s njih čak četiri puta više, piše u priloženom dokumentu za USPTO ( United States Patent and Trademark Office ).

Iako je logičan slijed u razvoju smartphone kamera podrška za njih pet ili šest, LG u patentnom dokumentu ima nekoliko zanimljivih rješenja ovakvog sustava kamera.

Leće su postavljene pod određenim kutom te su, samim time, u mogućnosti „okinuti“ fotke iz...

(1 Glasaj)

Microsoft plaća 250 tisuća dolara za otkrivanje buga

image

Ovisno o kompleksnosti i sigurnosom riziku, Microsoft će plaćati istraživačima iznose od 500 do 250.000 dolara za otkrivanje ranjivosti operativnog sustava Windows 10 .

Microsoftov bug bouty program usmjeren je ka otkrivanju kritičnih i važnih bugova koji se odnose na dobivanje privilegija i kompromitiranje sigurnosti i privatnosti korisnika.

Program je podijeljen na 5 glavnih područja, a najviše se plaća za otkrivanje bugova u Microsoft Hyper-V sustavu, pa ćete za svaku otkrivenu ranjivost u operativnim sustavima Windows 10, Windows Server 2012,...

(0 glasova)

Kaspersky globalno lansirao svoj besplatni antivirus

image

U posljednje vrijeme u američkim političkim krugovima Kaspersky se nalazi na popisu potencijalno opasnih tvrtki za američku demokraciju, a neki izvori sumnjaju da njegova antivirusna rješenja imaju ulogu špijuniranja i uhođenja za potrebe ruskih tajnih službi. To nije omelo Kasperskog u globalnom lansiranju besplatne inačice svojeg antivirusa Kaspersky Free , nakon što je uspješno testiran u Rusiji i "odabranim zemljama" poput Kine, Bjelorusije, Ukrajine i nekih skandinavskih država.

Antivirus ne sadrži VPN, roditeljski nadzor i plaćenu online zaštitu kao neki...

(0 glasova)