VIDEO: IoT seminar za hrvatske hotelijere

image

Špica je tvrtka koja posluje već 30 godina u segmentu implementacija IT poslovnih rješenja. Jedno od najistaknutijih područja djelovanja tvrtke su rješenja u hotelijerstvu. U petak, 24.04.2020. Špica je organizirala webinar na temu: IoT koncept upravljanja hotelskim sobama gdje su prikazane sve prednosti upravljanja hotelskim sobama uz pomoć moderne tehnologije. Webinar su održali Ivan Periš, Business development manager iz Špice i Helmut Frank, potpredsjednik tvrtke Interel za Europu. Zahvaljujući kvalitetnim predavačima i vrlo zanimljivoj i korisnoj temi, na webinaru je sudjelovalo više od 100 stručnjaka na području hotelijerstva koji su pokazali izniman interes za sustav pametnih soba. Snimku cijelog webinara možete pogledati  u ovom videu.

Koja je najvažnija prednost IoT koncepta upravljanja hotelskim sobama? U prvom redu to su jednostavnost primjene i implementiranja u nove ali i postojeće hotele, mjerljiva ušteda energije, te umrežavanje i razmjena informacija između nekoliko različitih sustava ili jednostavnih senzora standardno prisutnih u hotelskoj sobi.  

Sustav nekoliko glavnih područja:

• Wireless koncept komunikacije • Napredno upravljanje klimatizacijom, • Globalno upravljanje rasvjetom, • Moderan koncept detekcije prisustva, • Integracija s brojnim 3rd party hotelskim sustavima• Dvostruka integracija s elektronskim bravama

Sustav se temelji na nekoliko modernih kao što su TCP/IP, WI-FI, ZigBee, Bluetooth Low Energy... Velika prednost je što je omogućena komunikacija sobe s poslužiteljem i recepcijom koristeći postojeću hotelsku Wi-Fi infrastrukturu i, što je najvažnije, uz minimalno opterećenje, tako da čak i hoteli s starijim WI-FI infrastrukturama mogu bez problema implementirati ovakav sustav.

Klasični sustavi upravljanja energijom zahtijevaju kabliranje izvan, ali i unutar hotelske sobe. U ovom primjeru to nije slučaj jer se izvan sobe praktički ne treba prilagoditi ništa, a unutar sobe gotovo svi elementi podržavaju bežičnu komunikaciju, pa nije potrebno razbijati već uređene zidove. Naravno, tu je i napredno detektiranje gosta unutar sobe, bez potrebe za korištenjem odlagača kartica, čime se otvara mogućnost korištenja mobilnog ključa, odnosno opcija ulaska gostiju u sobe koristeći mobitele.

Sve navedeno pojednostavljuje proces, skraćuje vrijeme implementacije i donosi financijsku uštedu. Ako vas zanimaju tehnički detalji sustava više informacija potražite na blogu putem ove poveznice