VERN': Obrazovanje prema realnim potrebama

image

Razvijena je suradnja s tvrtkama, radi se u malim grupama i u kurikulum su ugrađene aktualne tehnologije poput blockchaina, umjetne inteligencije i drugih.

Posebna prednost studiranja na VERN'u je mogućnost intenzivne međustudijske suradnje, budući da se na Sveučilištu VERN' izvodi ukupno 10 prijediplomskih studija na četiri odsjeka iz područja informatičkih tehnologija, ekonomije, financija, medija, kreativnih industrija, i drugih. Tako studenti informatičkih studija mogu na zajedničkim projektima surađivati sa studentima kreativnih industrija, ekonomije ili cyber komunikacija.

IT studijski programi

Sveučilište VERN' studentima nudi studij Internet of Things (Internet stvari) koji objedinjuje tehnološka znanja u jednom od najdinamičnijih razvojnih područja u ICT-u. Radi se o sveučilišnom prijediplomskom studiju na kojemu se kombiniraju znanja programiranja i elektrotehnike s naglaskom na internetske tehnologije, ugrađene uređaje, senzore i bežične komunikacije. Studenti imaju pristup najnovijim tehnologijama te sudjeluju u razvoju inovativnih proizvoda i usluga. Uz usvajanje znanja iz računarstva i elektrotehnike o sklopovima i operacijskim sustavima, dobivaju i vještine programiranja (Python, Raspberry PI), specifična znanja o mrežama, bazama podataka, cyber sigurnosti te znanja o razvoju i programiranju IoT uređaja i usluga.

Prijediplomski studij Poslovne informatike namijenjen je polaznicima koji imaju više aspiracija prema primjeni informatičkih znanja i tehnologija u upravljanju poslovnim procesima. Na ovom studiju stječu se znanja o upravljanju bazama podataka i korištenju algoritama, projektiranju informacijskih sustava i protokolima. Nisu zanemarena niti stručna znanja o razvoju i programiranju u jezicima i tehnologijama kao što su Python, C#, Java, JavaScript, ASP.NET i drugi.

Na diplomskoj razini, specijalistički studij IT menadžmenta više je orijentiran prema specijalizaciji u primjeni tehničkih i tehnoloških znanja u upravljanju poslovnim ili tehnološkim procesima, iako se u okviru sveučilišta planira i razvoj sveučilišnih diplomskih studija.

Ključna prednost studiranja na Sveučilištu VERN'

Temeljne prednosti koje Sveučilište VERN' ima u domeni visokog obrazovanja predstavio nam je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN'.

„Prednosti studiranja na informatičkim studijima Sveučilišta VERN' su obrazovanje prema realnim potrebama gospodarstva i IT sektora, studiranje na inovativnim i jedinstvenim studijskim programima, rad u malim studentskim grupama, suradnja s tvrtkama, stjecanje primjenjivih znanja i vještina, studiranje u komplementarnoj studijskoj vertikali gdje studenti nakon prijediplomskog s lakoćom nastavljaju bilo koji diplomski studij, te brza integracija u poduzetničke vode ili poslovne organizacije nakon diplome.

Svi naši informatički studiji su usklađeni sa stvarnim potrebama ICT industrije i srodnih djelatnosti budući da su razvijani u suradnji s tvrtkama. Tako studenti u okviru kurikuluma već niz godina usvajaju znanja iz područja aplikacijskog i web developmenta, gaminga, umjetne inteligencije, blockchaina, Big Data managementa, i drugih.“

Jak naglasak na suradnji s gospodarstvom

Sveučilište VERN' ostvarilo je dugogodišnju suradnju s gospodarstvom i ima veze s više od 1.000 tvrtki na tržištu, te na taj način dobiva najbolje podatke o aktualnim tehnološkim trendovima. Fokus na takvoj suradnji postoji od samih začetaka VERN'-a i ona je važna radi dobivanja povratnih informacija o znanjima i vještinama koje se traže na tržištu, razvoja obvezne studentske prakse te suradnje s tvrtkama-partnerima na čijim projektnim rješenjima direktno rade studenti. Sve informacije koje se kroz ove kanale prikupljaju, integriraju se u kurikulum na godišnjoj razini.

U okviru suradnje s tvrtkama-partnerima, studenti su dosad već razvijali projektna rješenja za tvrtke poput HT-a, Combisa, Ubera, Rimca, Ericsson Nikole Tesle, Nokije Hrvatska i mnogih drugih, a kroz terensku nastavu i gostujuća predavanja upoznali su poslovanje i karijerne perspektive u tvrtkama poput Nanobita i Infobipa.

Visok stupanj zapošljavanja

Kvartalni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje redovito pratimo ukazuju na visoku razinu zapošljivosti naših diplomiranih studenata od čak 98 posto. Posebno u segmentu informatičkih studija postoji veliki interes za znanjima i vještinama s kojima raspolažu naši studenti koji, osim znanja iz ICT područja, posjeduju i stručna znanja u segmentu poslovnog upravljanja. Budući da u okviru redovnih nastavnih aktivnosti studenti surađuju i s tvrtkama, nerijetko predstavnici tvrtki prepoznaju perspektivne studente i nude im poslovne angažmane čak i prije stjecanja diplome. Osim zapošljavanja u rastućoj ICT industriji u RH, sve više studenata po završetku studija pokreće i vlastite startup projekte, a većina ih započne svoje karijere već i prije diplome. 

Kako upravljati okolinom s mobitela: Traže se stručnjaci za 16,7 milijardi IoT uređaja

Piše: doc. dr. sc. Petar Kolar, Sveučilište VERN'

Još od pamtivijeka, čovjek si olakšava život izradom alata pomoću kojih smanjuje vrijeme i napor potreban za izvršenje nekog posla, posebno ako je taj posao opasan ili dosadan. Od prehistorijskih kamenih klinova preko brojnih industrijskih revolucija došli smo do toga da gotovo sve fizičke poslove danas uz pomoć strojeva odrađujemo brže, bolje i sigurnije. Ono što želimo sada jest univerzalni daljinski upravljač pomoću kojega možemo upravljati navedenim strojevima, ne samo u industrijskim postrojenjima, već i u našem kućanstvu, iz udobnosti naslonjača. Tko ne bi volio imati daljinski upravljač koji upravlja televizorom, rasvjetom, pranjem rublja, pa čak i kuhanjem?! Srećom, takav ideal postoji, nalazi se u našem džepu i povrh svih mogućnosti može i nazvati tetku u Americi – naš pametni telefon.

Ono što omogućuje pametnom telefonu da postane upravljač pametnog kućanstva jest Internet stvari, odnosno IoT (engl. Internet of Things). IoT predstavlja skup elektroničkih uređaja, povezanih najčešće preko interneta, koji svojim mjernim osjetilima – senzorima – „osjećaju“ svoju okolinu (npr. temperaturu zraka, razinu osvjetljenja ili brzinu vjetra), zatim to što „osjećaju“ pretvaraju u korisnu informaciju, koju potom šalju mobilnoj aplikaciji na pametnom telefonu, pomoću koje upravljamo ovim sustavom. Jedan od aktualnih primjera IoT sustava svakako su i autonomna vozila. Ova pametna vozila prikupljaju podatke od raznih senzora za prepoznavanje okoline, poput GPS-a i radara, obrađuju dobivene podatke o svojem položaju i stanju u prometu te shodno tome odlučuju o putu i brzini kojom će putnike prevesti do odredišta.

Dok su pametna kućanstva već uobičajena „IoT pojava“, budućnost nosi pametne gradove, koji na razne načine podižu kvalitetu života svojih stanovnika (npr. poboljšavaju prometnu protočnost, reguliraju potrošnju energenata ili optimiraju opskrbu hranom). 140 svjetskih gradova već je počelo svoju transformaciju: tako amsterdamska ulična rasvjeta mijenja svoj intenzitet ovisno o gustoći prometa koja se prati posredstvom mobitela prolaznika; podzemna željeznica u Dubaiju je autonomna; dok pametni nadzorni sustavi San Francisca prepoznaju sigurnosne prijetnje prije nego li se dogode.

Da bi se ostvario moćan IoT sustav koji upravlja megagradovima, potrebno je znanje raznih grana znanosti: od mehatronike, preko telekomunikacija do računarstva, a buduće potrebe tržišta za IoT stručnjacima već se sada mogu naslutiti. Naime, globalno proljetno izvješće „State of IoT“ pokazalo je da je broj globalnih IoT konekcija u 2022. narastao na 14,3 milijarde aktivnih IoT uređaja. Slijedom toga analitičari procjenjuju da će u ovoj godini broj IoT povezanih uređaja narasti na ukupno 16,7 milijardi aktivnih tzv. „krajnjih točaka“.

Očito je, zbog velike potrebe za IoT stručnjacima, otvaraju se specijalizirani studiji koji nude potrebna znanja za ovladavanje IoT-em. Takav je i VERN'ov prijediplomski studij Internet stvari (Internet of Things) na kojem studenti uče kako rade IoT senzori, kako konstruirati IoT elektronički uređaj te kako programirati komunikaciju više IoT uređaja s ciljem ostvarenja efikasnog IoT sustava. Kad steknu odgovore na ova pitanja, s naglaskom na praktični aspekt, VERN'-ovi IoT studenti spremni su sudjelovati u kreiranju pametne budućnosti – već danas.

Podijeli