Prodaja RTX 2070 i 2080 jako slaba

image

Nvidia je objavila financijski izvještaj za četvrti kvartal i fiskalnu 2019. godinu koji ukazuje na pad prihoda u posljednjem kvartalu, posebice u segmentu gaminga, mada je u ukupnim prihodima ostvarila bolje rezultate od očekivanih projekcija. 

Prema Nvidiji glavni krivac za pad kvartalnih prihoda u gaming sektoru je prodaja Turing RTX 2070 i 2080 grafičkih kartica koje su se prodavale daleko ispod kompanijih očekivanja nakon lansiranja nove arhitekture.

Nividijin šef (CEO) Jensen Huang također ukazuje na to da su po prvi puta u povijesti tvrtke na novoj arhitekturi lansirali samo high-end modele s visokom cijenom, dok su jeftiniji modeli stigli na tržište mjesecima kasnije.

Kašnjenju izlaska "mainstream" RTX 2060 kartica također je doprinijelo i rušenje tržišta kriptovaluta, odnosno manja potražnja grafičkih kartica od strane rudara, što je dovelo do prevelikih zaliha GTX 1060 kartica.  

AMD-ove nove grafičke kartice sa 7-nanometarskim čipovima predstavljaju određenu prijetnji Nvidiji na tržištu podatkovnih centara, no Huang kaže da ih ne vidi konkurentnim u domeni računalstva visokih performansi i dubokog učenja. Pored toga Huang je za najvećeg konkurenta još rekao da su za AMD-ove nove GPU-e bila velika očekivanja, no to baš i nije ispalo tako, pa je istakao Turingovu superiornost u energetskoj učinkovitosti i performansama.