Igraća pila za svačiji džep

image

Gaming laptopi su fenomenalni strojevi koji vam omogućuju da svoju omiljenu igraću zabavu lagano prenosite s lokacije na lokaciju i čak u transportu koji sat igrate. Uz kvalitetnu izradu, gaming look i snažan hardver često dolaze s nešto višom cijenom. Iako opravdana, ta cijena nije za svačiji džep, pa je Lenovo na tržište izbacio jak gaming laptop s nešto drugačijim dizajnom i mogućnostima koji je zamjetno pristupačniji.

Izrada

Sivo-crni matirani finiš na kvalitetno i minimalistički izvedenom kućištu je dizajn kojeg češće vidimo na laptopima za sve namjene ili multimedijski orijentiranim uređajima. Na 15,6 inčnom uređaju nalazi se odličan IPS Full HD ekran s vrlo tankim rubovima oko zaslona, u skladu s najnovijim trendovima. Dobra vidljivost iz svih kutova te vjeran prikaz boja karakteristike su IPS ekrana. Cijeli uređaj je za gaming prijenosnike zapravo lagan sa svojih 2,2 kg, a i drugim se gabaritima uklapa među uobičajene prijenosnike s 15,6’’ dijagonalom ekrana.

IdeaPad L340 ima punu tipkovnicu s numeričkim dijelom koja uz kvalitetnu izradu ima i svjetlo plavo pozadinsko osvjetljenje što uz ukupnost dizajna dodaje posebnu notu izgledu i ukupnom dojmu o uređaju. Ispod chiclet tipkovnice nalazi se prostrani i vrlo responzivni touchpad koji će zadovoljiti u svim namjenama, ali za ozbiljan gaming preporučamo nadogradnju u vidu kvalitetnog miša.

Prije nego se bacimo na hardverske karakteristike, treba spomenuti da Lenovo L340 dolazi s Dolby Audio tehnologijom. Napredne zvučne karakteristike osjetit će se kroz dva stereo zvučnika od 1,5 W, a dodatni benefit osjetit ćete priključite li kvalitetne gaming slušalice.

Performanse

Hardverski, Lenovo IdeaPad L340 dolazi s devetom generacijom Intelovih mobilnih procesora. Core i5-9300H ima četiri fizičke jezgre i osam threadova te mu je radni takt na 2,40 GHz, a po potrebi skače do 4,10 GHz. Uz pomoć 8 GB radne memorije i velikog SSD-a od čak 512 GB, IdeaPad L340 imat će vrlo fluidan rad, brz boot i responzivan sustav što sve vrlo pozitivno doprinosi korisničkom iskustvu.

Glavna svrha ovog prijenosnika ipak je igranje pa treba istaknuti kako stiže s Nvidia GTX 1050 grafičkom karticom koja je dovoljna za sve naslove i pri Full HD kvaliteti. Serija prijenosnika imat će više opcija, a najjača kartica će biti 1650.

Baterija, prema neovisnim testiranjima, može trajati do devet sati, no u slučaju igranja zahtjevnih igara taj će se broj sati smanjiti. Dobra vijest je da baterija stiže s Rapid Charge tehnologijom što znači da je brzo, u pola sata, možete napuniti do ugodne funkcionalnosti.

Od ostalih značajki treba izdvojiti podršku za Wi-Fi ac standard i Bluetooth 5.0. Svi se portovi nalaze s lijeve strane laptopa, a osim napajanja, tu su Ethernet i RJ45 audio utor, HDMI izlaz, dva USB 3.1 sučelja, te jedno USB Type-C.

Lenovo Ideapad lijepo je zaokruženi gaming prijenosnik koji dolazi u primamljivom paketu s nešto nižom cijenom u odnosu na klasične gaming brendirane laptope.