Državnim oblakom do učinkovitijeg sustava

image

Uspostava centra dijeljenih usluga (CDU) svojevrsni je kamen temeljac digitalne infrastrukture zemlje. CDU objedinjuje svu državnu infrastrukturu i sve podatke kojima raspolažu tijela javne uprave, smještajući ih na jedno mjesto – u državni oblak. Kroz CDU, državna IT infrastruktura de facto postaje centralizirana, što znači da se njome učinkovitije upravlja, ali i lakše razvija.

CDU platforma, koja raspolaže s impozantnih više od 50 TB radne memorije, što je ekvivalent memoriji više od 6000 prosječnih računala, pruža ključne informacijske tehnologije ministarstvima, tijelima javne vlasti, agencijama, bolnicama, sveučilištima, lokalnim samoupravama, muzejima i brojnim drugim institucijama i pri tom ih uvezuje.

CDU je već sada potpuno funkcionalna platforma te pruža IaaS, PaaS i SaaS usluge prema najmodernijim standardima, s infrastrukturom koja je skalabilna, modularna i nadogradiva. S trenutačno više od 300 korisnika, CDU je premašio postavljeni cilj, pružajući snažan poticaj digitalizaciji državne uprave.

Jedan od ključnih sastojaka CDU-a je državna sabirnica koja počiva na Government Service Bus (GSB) platformi. Ona omogućuje brzu i sigurnu komunikaciju između različitih servisa unutar CDU platforme i šire, uključujući e-servise izvan CDU-a. GSB djeluje kao centralno mjesto za sigurnu razmjenu podataka, pružajući tehničku platformu za povezivanje tijela putem jedne konekcije, čime se ostvaruju značajne uštede na tehničkom održavanju konekcija i komunikacijskim alatima.

Državna sabirnica, trenutačno s 34 integrirana registra i 94 servisa, predstavlja ključnu kariku u ostvarivanju potpune digitalizacije procesa u državnoj upravi. Što tu ima za građane? 

Odgovor je vrlo jednostavan. Manje obilaska šaltera jer kada državna tijela odrade međusobnu komunikaciju, neće biti više potrebe za šetanjem među njihovim uredima, ni virtualnim, a kamoli fizičkim. Usto, budući će se razvijati i usluge, sadašnjih 105 koje su građanima dostupne putem platforme e-Građani, bit će proširene, jednostavnije i modernije. Do kraja ove godine očekuje se da će biti 250 milijuna upita prema državnoj sabirnici, a puna interoperabilnost trebala bi se postići do 2026. godine. 

Podaci CDU-a, sigurni su i zaštićeni. S dva podatkovna centra najviše razine sigurnosti, APIS IT kao partner u projektu osigurava 10 PB prostora za pohranu podataka, a osigurane su i dvije trase podatkovnih linkova između centara minimalne brzine 2x120 Gbps te dva neovisna spoja na srednji napon, na dva neovisna agregata u dva neovisna UPS-a, čime su stvoreni preduvjeti za redundantnost svih komponenti unutar podatkovnog centra. Dakle, ako uslijed elementarnih nepogoda ili pak nekog drugog nepredviđenog događaja, jedan podatkovni centar bude ugrožen, na scenu odmah stupa drugi. 

Hrvatska se može pohvaliti i činjenicom da jedna od država EU koja digitalni suverenitet provodi tako da prioritizira sigurnost podataka svojih državljana i Republike Hrvatske te sama brine o njima.

Projekt uspostave Centra dijeljenih usluga vrijedan je točno 47.880.872,52 eura, a 85 posto novca daje Europski fond za regionalni razvoj. S obzirom da informatička infrastruktura zahtjeva održavanje, neprestanu modernizaciju i nadogradnju, sredstva za to osigurana su kroz Nacionalni program otpornosti i oporavka odnosno projekt CDU 2.0.

Podijeli